ASO Ve SEO Mobil Uygulamalar İçin Nasıl Kullanılır

İnternetin yayılması ve çok sayıda güçlü çevrimiçi tanıtım tekniği ile mükemmel bir mobil uygulama oluşturmak ve dağıtmak artık pek çok kişi için bir seçenek haline geldi. Ancak, bu aynı zamanda mobil uygulama yayıncıları için sektörü daha da zorlu hale getirdi. Bugün, mobil uygulamanızı tanıtırken 3,8 milyon Android uygulaması ve 2 milyondan fazla iOS mobil uygulamasıyla rekabet ediyorsunuz. Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, rekabetçi mobil uygulama geliştirme alanında, mobil uygulamanızı yayınlamak bir şeydir, mobil uygulamanızı fark ettirmek ise başka bir şey.

Mobil uygulama pazarlama sektöründe olduğu gibi, en etkili mobil uygulama ASO ve SEO mobil uygulamalarını birleştiren sağlam bir mobil uygulama tanıtım planına sahip olmanız gerekir.

Mobil Uygulamalar Neden ASO ve SEO’yu Birleştirir?

SEO, sitenizi arama motorları için optimize etmekle ilgilenir, ASO ise aynı amaç için bir mobil uygulama mağazasına başvurmaktadır. ASO ve SEO’nun aynı madalyonun iki farklı tarafı olduğunu söylemez yanlış olmaz. Ve tam verim almak için birlikte kullanılmaları gerekir.

İstatistikler, Google’ın hala mobil uygulamaların keşfedilmeleri için en önemli kaynaklarından biri olduğunu gösteriyor. Bu nedenle, kurallarına göre oynamıyorsanız ve sitenizi bunun için optimize etmezseniz, sıralamanız, trafiğiniz ve görünürlüğünüz zarar görür. Başka bir deyişle, mobil uygulamanızı doğru kişilere sunma fırsatını kaçırırsınız.

Öte yandan, mobil uygulama mağazaları kapalı site arama motorları olarak da hizmet vermektedir. Bu nedenle, mobil uygulama ASO’nun ardındaki fikrin SEO’ya benzemesi şaşırtıcı değildir – mobil uygulamanız uygulama mağazasında ne kadar yüksek sıralarda olursa, hedef kitlenize o kadar görünür olur.

Masaüstü ve mobil cihazlar arasındaki çizgi pek belirgin olmadığı için web pazarlaması ve mobil uygulama pazarlaması birleştiriliyor. Pazarlamacılar, mobil uygulamalar aracılığıyla veya web üzerinden olağanüstü kullanıcı deneyimi sunmaya odaklanır. Getirisi ise bir gün sadık kullanıcılarınız olma potansiyeline sahip olan potansiyel müşterilerinizle daha aktif bir ilişki kurmanızdır.

Sonuç olarak, mobil uygulama ASO ve SEO’su uygulama tanıtım stratejinizde iki ayrı öneme sahiptir.

SEO, ASO’nun Temelidir

Mobil uygulama tanıtımından en iyi şekilde yararlanmak için, SEO ve ASO’ya çelişen stratejiler olarak yaklaşmayın. Organik arama optimizasyonu hala çevrimiçi varlığınızın temelidir ve ASO’nun ayrılmaz bir parçası olması gerekir. Çok sayıda SEO tekniği doğrudan ASO’dan yararlanabilir. Onlardan bazıları şunlardır:

  • Anahtar kelime araştırma ve hedefleme. Anahtar kelime hedefleme, SEO’nuzun en karmaşık ve hassas yönlerinden biridir. Anahtar kelimeleri dikkatlice seçin, çünkü bunlar çevrimiçi varoluşunuzun temelleridir. Bu işlemi doğru anahtar kelime araştırma araçlarıyla yedeklediğinizden ve hatta SEO danışmanlık hizmetlerine yatırım yaptığınızdan emin olun.
  • Ana anahtar kelimeleriniz için mobil uygulama adınızın, ünvanınızın ve URL’nizin optimizasyonu
  • Mobil uygulama değerlendirmesi ve incelemesi
  • Mobil uygulamanızda derin bir bağlantı kurma
  • Mobil uygulamanız için Google’da dizin oluşturma
  • Tıklama oranı optimizasyonu
  • Bağlantı kurma teknikleri

Mobil uygulama geliştiricilerin yaptığı önemli hatalardan biri, kaliteli ve duyarlı bir web sitesinin gücünü hafife almaktır. Günümüzün rekabetçi ortamında web siteniz, online portföyünüz olarak hizmet vermektedir. Hedef kitleniz, web sitenizi, mobil uygulamayı indirmeden önce ürününüz hakkında daha fazla bilgi almak için kullanır; bu yüzden siteniz mümkün olduğu kadar bilgilendirici olmalıdır. Ayrıca, bilgi arama sürecinde onlara rehberlik etmesi, kişiselleştirilmiş bir kullanıcı deneyimi sunması ve onları potansiyel müşterilere dönüştürmesi gerekir.

Ayrıca web siteniz kendinizi bir otorite ve güvenilir bir bilgi kaynağı olarak konumlandırmanıza yardımcı olur. Bir blog yaratmak, etkileşim kurmanızı sağlar ve ilgi çekici içerik oluşturmak mobil uygulama bilincini ve görünürlüğünü artırır. En önemlisi, etki alanı yetkilisi oluşturmak web trafiğini ve indirmeleri artırır.

Mobil Uygulama İçi Mağaza Tekniklerinizi Geliştirme

Kullanıcıların %63’ü mobil uygulamaları, uygulama mağazaları aracılığıyla keşfetmekte ve burada sıralamanızı yükseltmemek, mobil uygulamanız için büyük bir promosyon fırsatından vazgeçtiğiniz anlamına gelmektedir. Mobil uygulama mağazalarının özellikleri değişmekle birlikte, üzerinde durmanız gereken optimizasyonun bazı temel yönleri vardır:

Ana başlık: SERP’lerde genellikle uzun başlıkların kısa kesildiğini unutmayın. Ana başlığınızı kısa, güzel ve unutulmaz bir şey seçmeniz gerekir. Ayrıca, ana anahtar kelimelerinizi de eklemeyi unutmayın. Raporlar, başlangıçta en bilindik anahtar kelimeye sahip olan mobil uygulamaların, anahtar kelimeye sahip olmayanlardan %10.3 daha yüksek indirmelere sahip olduğunu göstermektedir.

Ana açıklama: Hedef kitleniz için bir tür harekete geçirme metnidir. Ana açıklamanızı basit bir dille yazın, benzersiz avantajlarınızı listeleyin ve mobil uygulamanızı indirmeleri için insanlara ilham olun. Ana anahtar kelimelerinizi eklediğinizden ve ürün sayfanızı her güncellediğinizde bu metni yenilediğinizden emin olun.

Mobil uygulama derecelendirmeleri ve incelemeleri: Mobil uygulamanızın kalitesinin tasdiklenmesidir. Böylece, markanızın güvenilirliği artar.

Anahtar Kelimeler: Mobil Uygulama sayfanızı anahtar kelimeler için optimize ederken, ilk önce hedef kitleniz için başlıklarınızı ve açıklamalarınızı yazdığınızdan emin olun. İçeriğiniz, kullanıcıları mobil uygulamanızı indirmeye teşvik edeceğiniz metindir. Sıralama algoritmalarının hem anahtar kelimeleri hem de müşteri dönüşümünü dikkate aldığını unutmayın.

Ekran görüntüleri ve ön izleme videoları önemlidir, çünkü metninizi canlandırır ve indirmeden önce müşterilerinizin mobil uygulamayı görmesine yardımcı olur.

Mobil uygulama simgesi optimizasyonu: Google Play ve App Store‘un bir simgenin ideal boyutu, rengi ve geometrisi için farklı standartlara sahip olduğunu unutmayın. iOS simgelerinin en az 1024 × 1024 piksel, Androidlerde 512 × 512 piksel olması gerekir.

Mobil Uygulama Verilerinizi Düzenli Olarak Güncelleyin

Mobil uygulama mağazalarındaki en yüksek puan alan mobil uygulamalar, teknolojideki değişiklikleri ekleyen, özellik iyileştirmeleri yapan veya kullanıcı geri bildirimlerine özen gösteren, sürekli güncellenen mobil uygulamalardır. Düzenli güncellemeler yapmak, olumlu bir marka imajı oluşturmanıza ve hedef kitleniz arasında güven yaratmanıza yardımcı olur. Sürekli olarak mobil uygulama geliştirmeleriniz üzerinde çalışıyor olmanız ve kullanıcılarınızı güncel tutmanız, sizi rakiplerinizden ayırır ve hatta mobil uygulama mağazalarındaki sıralamanızı yükseltir. Yani, hem Apple’ın App Store’u hem de Google’ın Google Play Mağazası, sıralamadaki mobil uygulamaların güncellemelerindeki tutarlılığını değerlendirir.

Sizin Tercihiniz

Örneklerden ASO ve SEO’nun birbiriyle örtüşen stratejiler olduğunu görebilirsiniz. Elbette, bu stratejiler ayrı ayrı uygulanabilir, ancak bunları birlikte kullanmıyorsanız, görünürlüğünüzü doğru şekilde artıramayabilirsiniz. SEO’nun, mobil uygulama mağazalarına göz atmayan kişileri hedeflemenizi sağladığını unutmayın. Yukarıda belirtilen öğelere odaklanarak, hem arama motorlarında hem de uygulama mağazalarındaki sıralamalarınızı yükseltebilir ve mobil uygulamanızın trafiğini kaliteli bir şekilde artırabilirsiniz.