Adım Adım Mobil Uygulama Pazarlama Rehberi

Birçok şirket, düzgün çalışan ve pazardaki bir problemi ortadan kaldıran harika bir mobil uygulama geliştirmeye odaklanır, ancak çoğu zaman pazarlama sadece fikir olarak kalır. Mobil uygulamanızı başarılı bir şekilde pazarlamak istiyorsanız, geliştirme başlamadan önce stratejiler geliştirmeye başlamanız gerekir.

Bu listeyle, mobil uygulamanızın yoğun rekabetin olduğu mobil uygulama pazarındaki başarısını en üst seviyeye çıkarmak için pazarlama fikirlerini toplayabilir, bir pazarlama planı hazırlayabilir ve pazarlama stratejinizi uygulayabilirsiniz.

Mobil Uygulama Pazarlaması: Lansman Öncesi

Lansman öncesi aşaması, mobil uygulama pazarlaması sürecinde tartışmasız en önemli adımdır. Tipik olarak, mobil uygulama pazarlama stratejinizin ilk aşamaları marka bilinirliği ve görünürlüğüne odaklanmalıdır. Mobil uygulamanızı hedef demografinize başarıyla pazarlamanıza yardımcı olacak 67 adımı listeledik:

  1. Bir yayın tarihi belirleyin

Apple’ın piyasaya sürümünüzü geciktirebilecek veya ummadığınız bir gerileme ile karşılaşmanıza sebep olacak katı bir inceleme süreci vardır. Önceden planlama yapmak, oluşabilecek her türlü durumu önceden görmenize olanak tanıyan zorlu fırsata hazırlanmak için yeterli zamanı size sunacaktır.

İpucu: Başlama tarihinizi planlarken, mobil uygulamanızı gölgeleyebilecek sizin alanınızdaki etkinliklere dikkat edin.

  1. Müşterilerinizi anlamak için pazar araştırması yapın

En yaygın yayınlama öncesi hatalarından biri, düzgün bir şekilde pazar araştırması yapmamaktır. Geliştirme aşamasının başında, özel mobil uygulama kategorinizdeki kilit oyuncuları tanımlamanız gerekir. Pazarlama çabalarınızın ne kadar ayrıntılı ve etkili olduğu önemli değildir – mobil uygulamanız problemi çözmezse veya piyasada zaten var olan bir şeyi iyileştirmezse, o zaman başarılı olmaz. Annie Apps, mobil uygulama pazarıyla ilgili yararlı tonla veri sağlamaktadır.

İpucu: Hedef kitlenizin hangi blogları, grupları, forumları veya web siteleri ziyaret ettiğini veya hangi izleyicileri takip ettiğini bilmiyorsanız, onlara ulaşmakta sıkıntı yaşarsınız.

  1. Kullanıcı profilinizi oluşturun

İdeal kullanıcıyı hayal etmeye çalışın- Ortak özellikleri nelerdir? Hedeflediğiniz demografiyi belirledikten sonra, pazarlama stratejinizi daha kolay şekilde seçebilirsiniz. Mobil uygulamanızın kim için olduğunu ve hedef kitlenizin özelliklerinden nasıl yararlanabileceğini kendinize sorun. Hali hazırda kullanmakta oldukları veya geçmişte kullandıkları mobil uygulamalarda hangi özellikleri istiyorlar? En çok hangi özellikleri seviyor ve beğenmiyorlar?

İpucu: 30-50 yıllık bir kitleye yönelik bir mobil uygulama, milenyuma göre planlanmış bir mobil uygulamadan çok farklı bir yaklaşıma ihtiyaç duyacaktır. Belirli dilleri, gifleri, emojileri vb. kullanma konusunda akıllı olun ve mesajlarınızı uygun şekilde ayarlayın.

  1. Rakiplerinizi analiz edin

Milyonlarca mobil uygulama geliştirilmiş ve piyasaya sürülmüş olduğundan dolayı muhtemelen ürününüzle rekabete girecek yığınla mobil uygulama vardır. Rekabet listesindeki ilk 5 mobil uygulamanın, fiyatlarının, para kazanma modellerinin, sıralamanın, artıların ve eksilerin bir listesini yapın. Mobil uygulamanızın nasıl karşılaştırılacağını belirlediğiniz rekabetçi bir matris bile yapabilirsiniz. Mobil uygulamaların, kullanıcıların olumsuz olarak değerlendirdikleri, kötü yapılmış özellikleri veya UX öğelerini tekrarlamadığından emin olun. Mobil uygulamanızı rakiplerinizin aksine öne çıkaran şeyin ne olduğunu düşünün. Bunlar, tüm mobil uygulama pazarlaması yaklaşımınızı etkileyecek önemli hususlardır.

İpucu: Rakiplerinizi araştırın, test edin ve sundukları özellikleri geliştirerek kendi mobil uygulamanıza ekleyin.

  1. Eşsiz Değer Teklifinizi (UVP) seçin

Toplanan en son bilgilerle, mobil uygulamanızı benzersiz kılan şeyin ne olduğunu belirleyebilir süreç boyunca bunları vurgulayabilirsiniz. Eğer güçlü bir UVP’niz varsa, kullanıcı kazanımınız çok daha kolay olacaktır, çünkü a) kullanıcılarınız mobil uygulamanın kendilerinin hangi problemini çözeceğini hemen bilir ve b) sözlü dile getirilen her şey orman yangını gibi yayılır.

  1. Markanızın mesajını ve yerini belirleyin

Uygulamanın arkasındaki hikaye nedir? Bumble, markaları değerlendiriyor ve kadınları güçlendirmeye yönelik vizyonlarını, şirketin tüm duyurularında açıkça belirliyor. Kullanıcıları harekete geçiren bir hikayeye ve mesaja sahip olursanız ve uygulamanız hedeflerine ulaşmada harika bir deneyim sağlarsanız, olumlu eleştiriler ve iyi puanlar alırsınız. Müşteriler, yalnızca sağlanan özellikleri değil, markanın yaratılma sebebini de satın alırlar.

İpucu: Markanızın bir sesi olsun. Uygulamanın arkasında kim var? Bu, bir markayı hümanize ederek kullanıcılarla daha derin bir seviyede bağlantı kurulabilmesini sağlar.

  1. Marka stil rehberi oluşturun

Stil rehberinin amacı, tüm pazarlama kanallarınızda benzer tasarım stillerinin kullanılmasını sağlamaktır. Bir belgenin renk ve yazı tipi seçimlerinizi takip etmesini sağlamak, özellikle daha büyük bir ekibiniz varsa, çok yararlı olacaktır. Bu, markanızın tutarlı kalmasını sağlar.

  1. Sunum Hazırlayın

Eğer melek yatırımcılardan veya risk sermayesi şirketlerinden finansman elde etmek istiyorsanız, şirketinizi, mobil uygulamanızı ve potansiyel yatırımcılar için yönetim ekibinizi gösteren etkili bir sunum hazırlamanız gerekir. Böylece yüz yüze bir toplantıdan önce yatırımcılara, fikrinizin kısa, anlaşılması kolay ve oldukça görsel bir sunumunu yapmış olursunuz.

  1. PR materyallerini toplayın

Saha şablonlarınızı toplamaya başlayın. Mobil uygulamanızı yayımladığınızda bu şablonları daha hızlı paylaşabilirsiniz.

Logonun, simgelerin, ekran görüntülerinin, videoların, pazarlama resimlerinin vb. yolduğu bir basın kitiniz olsun. Yüksek çözünürlüklü fotoğrafları kullanın. Ayrıca, ekibinizle ve mobil uygulamanızın arka plan öyküsüyle ilgili özellikler ve işlevler hakkında bilgilendirmeler eklemeyi unutmayın.

  1. Bir medya listesi oluşturun

Yeni bir uygulamanın pazarlanmasının en çok göze çarpan yönleri; halkla ilişkiler girişimleri ve etkileyicileri, yayınlar, teknik blogger’lar vb. mobil uygulamanızla ilgilenebilecek bu kişilerin bir listesini yapın. Onlarla bağlantı kurun ve mobil uygulamanız piyasaya sürüldüğünde bahsetmelerini isteyin. Bu kişilerin alanınızla alakası olmalı veya ilgilenmekten sıkılmayacak kişiler olmalı. Ayrıca onlarla bir tanıtım stratejisi geliştirmeye çalışın. Web sitenizin Google’da her türlü görünürlük kazanması için bağlantılara ihtiyacınız vardır.

İpucu: Hedef kitlenizin ne okuduğunu ve ne dinlediklerini düşünün. Bu size mobil uygulamadan bahsetmeniz gereken yerler hakkında iyi bir fikir verecektir.

  1. PR’a hemen başlayın

PR çalışmalarınızı lansman öncesi başlatmak önemlidir. Gazeteciler ve blogger’lar, yayınlanmadan önce mobil uygulamanıza bakmak isteyeceklerdir. Lansman sonrası çalışmalarınızı hızlandırabilirsiniz. Lansman öncesi PR yapmayı planlamıyor olsanız bile, gönderilecek sitelerin bir listesini oluşturmak bile lansman zamanı geldiğinde tanıtımı yapmanızı daha da kolaylaştıracaktır.

İpucu: Yerel basına, yayınlara, blog yazarları, YouTubers, podcast’lere vb. alanlarda kendini gösteren kişilere ulaşın. Mobil uygulamanızı gözden geçirmelerini ve dürüst bir yorum yapmalarını isteyin. Düşüncelerinizi yayınlayabilecekleri bir yazı ile paylaşın ve neden mobil uygulamanızla ilgilenmeyi isteyebilecekleri anlatın. Olumlu yorumları kullanmak her zaman iyi bir yöntemdir. Basın kitinize ya da açılış sayfanıza bir bağlantı koyarak yayım organlarıyla bağlantınızı sıkı tutun. Bu şekilde, mobil uygulamanızla ilgilenenler ihtiyaç duydukları tüm bilgilere kolayca erişebilirler.

  1. Bir web sitesi, mikro site veya açılış sayfası oluşturun

Mobil web siteleri, mobil uygulama tanıtımlarında bir numaralı seçenektir.

Lansman öncesi bir açılış sayfası oluşturmak veya en azından mobil uygulamanız için bir video hazırlama bir zorunluluk haline geldi. Uygulamanızı pazarlamaya başlamak için asla erken değildir.

İpucu: Web siteniz için bir video çektikten sonra, videoyu mobil uygulama mağazalarına, YouTube gibi sosyal platformlara veya Facebook’a koyarak reklam yapabilirsiniz.

Mobil uygulamanızın etrafında bir ses oluşturmaya ek olarak, açılış öncesi bir web sitesine sahip olmak, etki alanınızda hakimiyet oluşturmaya başlayarak erken SEO almak için harika bir yoldur.

  1. E-posta adresleri toplayın

E-posta, mobil kullanıcı kazanmanızı sağlayacak en yenilikçi yöntem değil belki, ancak iyi bir pazarlama planının önemli bir parçası olmaya hala daha devam ediyor. Web sitenizi kurduğunuzda, e-posta adresleri toplayın, böylece takipçilerinizi yeni güncellemeler ve özellikler olduğunda bilgilendirebilirsiniz.

  1. Web sitenizi mobil uyumlu hale getirin

Mobil aramalar artık masaüstünün yerini aldığından ötürü web sitenizin mobil cihazlar için optimize etmek artık her zamankinden daha önemli. Mobil uygulamanızın indirilmesi için web sitenize yönlendirme yaparak sitenizin ziyaret edilme rakamlarında artış yaşatabilirsiniz.

  1. Para kazanma stratejinizi seçin

Para kazanma stratejinizi çok geç belirlemek veya uygulamanın son dakikasını karlı kılmak için bir şey eklemek, sadece sinir bozucu bir UX etkisi yaratacaktır. Mobil uygulamadan para kazanma, uygulama içi satın almalar, reklam destekli ve abonelik temelli olarak çeşitli şekillerle yapılabilr.

  1. App Store Optimizasyonunu (ASO) başlatın

App Store Optimizasyonu, arama sonuçlarında daha üst sıralarda yer almak ve daha yüksek bir oranda dönüşüm sağlamak için App Store sayfanızı optimize etmeye yarar.

App Store’daki uygulamaların%65’inden fazlası doğrudan yapılan aramalarla keşfedilmiştir.

Mobil uygulamanız belirli bir anahtar kelime aramasında üst sıralarda yer aldığında, aylar sonra bile yukarılarda kalmaya devam edecektir.

Mobil uygulamanızın organik indirmelerini en üst düzeye çıkarmak için 16 ile 19 arasındaki adımları izleyin:

  1. Kullanıcıları uygulama adıyla etkileyin

Harika bir başlık, kullanıcıları birbirine bağlama ve daha fazlasını keşfetmek için mobil uygulamanıza tıklamalarını sağlar. En iyi sonuçları almak için başlığa bir anahtar kelime ekleyin.

Anahtar kelime araştırması muhtemelen ASO’nun en önemli kısmıdır. Apple App Store tarafından kullanılan algoritma, belirli arama sorguları için mobil uygulamaları sıralamak amacıyla öncelikle mobil uygulama başlığındaki anahtar kelimeleri kullanır. Kurulumlar, dönüşüm oranları, incelemeler ve derecelendirmeler vb. gibi diğer öğeler, aynı mobil uygulama mağazası anahtar kelimelerini hedefleyen mobil uygulamalarda doğru bir sıralama yapmak için algoritma tarafından dikkate alınır.

İpucu: Anahtar kelime araştırması yapın ve uzun ve kısa anahtar kelimeler kümesi oluşturun.

  1. Açıklamada değerinizi anlatın

Her zaman, kullanıcının mobil uygulamanızda göreceği özellikleri ve avantajları açıklamaya ekleyin.

  1. Ekran görüntüleri ve video ekleyin

iOS ve Google Play, mobil uygulamanızın kısa bir video önizlemesi paylaşmasına izin verir. Oynanışı, demo işlevlerini göstermek ve kullanıcıları denemeye ikna etmek için bunu kullanın. Kullanıcıların dikkatini hemen çekmek için dikkat çekici 2-3 tane ekran görüntüsü ekleyin.

  1. Doğru mobil uygulama kategorisini seçin

Mobil uygulamanızın daha üst sıralarda yer alması için daha az rekabetçi bir kategori seçmeyi deneyin. Kategorinin mobil uygulamanızla alakalı olması gerektiğini unutmayın.

İpucu: Mobil uygulama mağazasına kolay yükleme ve farklı çevrimiçi kanallarda kullanım için tüm logo, ekran ve resimlerin farklı boyutlarda ve gerekli dosya formatlarında hazır olduğundan emin olun. Ayrıca, ilk iki ekran görüntüsünün en dikkat çekenlerden olduğundan emin olun.

  1. A/B testi

Mobil uygulama sayfanızı test eden A/B, dönüşüm oranını artırmanın en iyi yollarından biridir. Dönüşümleri artırmak için simgenizi, ekran görüntülerinizi, mobil uygulama videonuzu ve açıklamalarınızı test edin.

  1. Mobil uygulamanızı yerelleştirin

Mobil uygulamanızı kullanmayı sevecek konuştuğu dilde olmadığı için indirmeyecek yığınla kullanıcı mevcut. Mobil uygulamanızı yerelleştirerek bunu değiştirin.

  1. İçerik pazarlama stratejisi oluşturun

Mobil uygulamanızı paylaşmadan birkaç ay önce bir blog oluşturun. Yükleme zamanı geldiğinde, elinizde takipçileri olacak böylece. Basit bir giriş yapın ve bir lansman yayını yazın, mobil uygulamanın özellikleriyle övünün, ekran görüntülerini ve videoları paylaşın. İşte mobil uygulamanız için içerik pazarlamasının birkaç faydası:

  • Trafiği, dönüşümleri ve marka bilinirliğini arttırın
  • Kitlenize göre bir marka oluşturun
  • İçerik aracılığıyla kullanıcılarda güven oluşturun
  • Blog içeriği, e-posta pazarlamasıyla kullanıcılar arasında bağ oluşturmak, sosyal medya vb. için kullanılabilir.

Kaliteli blog oluşturmak, mobil uygulamanızın arama motorlarında fark edilmesini sağlayacak bir yöntemdir.

İpucu: İçeriğinizi oluşturduktan sonra, onu Medium, LinkedIn gibi üçüncü parti sitelerde yayınlayın ve hatta bir slayt gösterisiyle sunmayı bir düşünün ve biraz daha fazlası için SlideShare’de paylaşmayı da düşünebilirsiniz. SlideShare, mobil uygulamanızı denemek isteyebilecek binlerce okuyucuya ulaşmanıza yardımcı olabilir. Oradan da doğrudan web sitenize veya açılış sayfanıza yönlendirebilirsiniz.

  1. Sosyal medya sayfalarınız ve her platform için hedefleriniz olsun

Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn, Pinterest ve diğer sosyal platformlar internette varlık göstermenize ve hedef kitlenizle doğrudan iletişim kurmanıza izin verir. Mobil uygulamanız belirli yaş gruplarını hedefliyorsa, bu demografideki kişiler arasında en popüler olan sosyal platformlarını araştırın ve bunlara odaklanın. Aşağıdakileri dikkate aldığınızdan emin olun:

  • İlk bakışta sosyal medya profiliniz mobil uygulamanızı temsil ediyor mu?
  • Mobil uygulamanın amacı açıkça anlaşılıyor mu?
  • İndirmek için bir link var mı?

Mobil uygulamanız için Facebook’ta bir sayfa oluşturmak size haberleri, güncellemeleri ve özel mobil uygulama ipuçlarını paylaşabileceğiniz bir alan sağlar. Sayfanızı beğenmek ve paylaşmak için ailenizi ve arkadaşlarınızı ikna edin, mobil uygulamanızın hedef demografisinin bir parçası olmasalar bile çevrelerinde bu kitlenin içerisinde yer alan kişiler olabilir.

İpucu: Tüm platformlarda mobil uygulamanızın bir profili olsun. Hiç tahmin etmediğiniz bir sosyal medya platformu size fayda sağlayabilir. Tüm platformları, örneğin Google+, mobil uygulamanızın tanıtımını yapabileceğiniz ve hedef kitlenize ulaşabileceğiniz bir yer olarak düşünün. Az bilinen platformların gücünü küçümsemeyin. Örneğin StumbleUpon. Kullanıcıların ilgi alanlarına göre düzenlemeler yapar ve mobil uygulamalar önerip keşfetmelerini sağlar.

  1. Sosyal medya içerikleri yaratın

Sosyal içeriği ve materyalleri vaktinden önce toplamak, paylaşım sürecini hızlandırır. Bir sosyal medya gönderisi takvimi oluşturun ve yayınları önceden planlayın. İçeriğinizde yaratıcı olun ve bir demo video, bilgi grafiği oluşturun ve önemli özelliklerin ilginç ekran görüntülerini paylaşın.

İpucu: Promosyonunu yaptığınız tüm içeriklerin ürününüzü tanıtması gerekmez. Viral olma potansiyeli olan ilginç ve ilgi çekici içerik üretmeyi deneyin. Büyük başarılar yakalamış örnekler mevcut.

İçerik paylaşımlarını önceden planlayın. Herhangi bir pazarlama girişimini önceden iyi planlamak bir gerekliliktir, ancak içeriğin tanıtımı bilhassa önemlidir. Dijital varlığınızda tutarlı olmak size yardımcı olacaktır. Mobil uygulamanın yayımlandığında içerik tanıtımı sadece bir başlangıçtır.

  1. Sosyal medyada tanıtım yapın

Son güncellemeleri, özellikleri vb. takipçileri lansman konusunda heyecanlandırmaktadır. Bir hashtag oluşturun ve her fırsatta kullanın. Mobil uygulamanızla ilgili eğlenceli ve ilgi çekici içerikleri sadece tanıtım için değil, aynı zamanda arkanızda bir topluluk oluşturmak için kullanın.

İpucu: Size yardımcı olmak için Buffer gibi sosyal medya pazarlama araçlarına bir göz atın.

  1. Google uyarılarını kullanın

Mobil uygulamanızın çözdüğü sorunları insanların nerelerde konuştuğunu bulun. Markanızla bağlantısı olan bir anahtar kelimeyi kullanarak kullanıcıların mobil uygulamanızla ilgili nerelerde konuştuğunu da takip edebilirsiniz.

  1. Promosyon teklifleri için bir planınız olsun

Kupon gibi ücretsiz indirmeler, mobil uygulama içi satın alımlar veya puanlar için sınırlı süreli promosyon kodları sunun. Bu, dinleyicileri veya okuyucuları hızlı bir şekilde indirmeye teşvik eder, böylece mobil uygulamanızın sıralamada yükselmesini de sağlamış olursunuz.

  1. Yarışmalar ve eşantiyonlar planlayın

Bir yarışma yapmak, mobil uygulamanıza çevrimiçi olarak çok fazla ilgi gösterilmesini sağlayabilir. Social Media Examiner’ın bu şeması, her seçim için tüketici katılımını ve giriş engellerini göstermektedir.

  1. Yorumları paylaşın

Sitedeki, sosyal medyadaki ve diğer platformlardaki 5 yıldızlı yorumları paylaşın. Yorumların orijinal olduğundan emin olun, aksi halde markanız yavan gözükür. Çok iyi olmasına gerek yok, dürüst ancak olumlu yorumlar bırakmaya teşvik edin. İstatistiksel olarak en doğru inceleme talep etme zamanın iki haftadır.

İpucu: Referansları yalnızca web sitenizde değil, reklamlarda, sosyal yayınlarda ve mobil uygulama mağazası sayfanızda kullanın.

  1. Kullanıcı edinimini takip edin

İndirmelerinizin nereden geldiğini takip etmek için AppsFlyer veya Kochava gibi platformları kullanın.

  1. Bir basın kiti sayfası oluşturun ve web sitenizde paylaşın

Her şeyi bir .zip dosyasına sıkıştırarak basın kitinizi web sayfanızda paylaşın. Basın Kiti bağlantısını iTunes Connect’teki meta veri alanına ekleyin.

  1. Bir basın bülteni yazın

Mobil uygulama lansmanınız, basın açıklaması olmadan gazeteciler arasında popülerlik kazanamaz. Haber değeri olan bir şeyler söylemeniz gerektiğini unutmayın, aksi takdirde basında bir yeriniz olmaz.

  1. Kullanıcı kazanmak için daha fazla çabalayın

Kullanıcı kazanmanın tek bir yolu yoktur. Farklı şeyler denediğinizden, yaratıcı olduğunuzdan ve kullanıcı stratejinizi sürekli geliştirdiğinizden emin olun. Lansmandan sonraki ilk hafta mümkün olduğunca çok sayıda indirme almayı hedefleyin. Mobil uygulamanız ne kadar çok yüklenirse, uygulama mağazası sonuçlarında o kadar yüksek olur.

  1. Ailenizi ve arkadaşlarınızı kullanın

En etkili kullanıcı kazanma taktiği sözlü teşviktir.

  1. Mobil uygulamanızın linkini her yerde paylaşın

E-posta imzanızda, sosyal medya hesaplarında, ana sayfanızda vb. paylaşmanız sizi bir adım öteye taşıyabilir. Ayrıca LinkedIn sayfanıza da proje ekleyebilirsiniz.

  1. Ücretli strateji

Mobil uygulamanız yayınlandıktan sonra, kullanıcı kazanmak için son derece etkili olan Facebook’ta reklamlar yayınlamaya başlayın. Hedef demografik bilgilerinize bağlı olarak, Instagram ve Twitter gibi diğer platformları da göz önünde bulundurmalısınız, ancak reklam süresi o kadar da uzun değildir. Facebook’un reklam platformu, istediğiniz kitleyi ilgi alanlarına, konumlarına ve daha fazlasına göre hedeflemenize izin verir. Kitlenizi sosyal reklamlar üzerinden etkilemeyi amaçlıyorsanız, insanların dikkatinin çabucak dağıldığını unutmayın, amacınızı birkaç saniye içerisinde karşı tarafa aktarmanız gerekmektedir.

Kullanıcılarınızın araştırdığı bir çözümü sunuyorsanız, Google reklamları da iyi bir tercih olabilir.

İpucu: Facebook Reklamları, diğer uygulamalarınızı indirmiş veya web sitenizi ziyaret eden kişileri yeniden ulaşmanıza da izin verir. Hedef Tespiti, Facebook Reklamlarını diğer reklam platformlarına kıyasla bu kadar güçlü kılan şeydir.

Sosyal medya reklamlarında başarılı olduktan sonra diğer platformlarını kullanmayı da bir düşünün.

  1. Müşterilerle iletişime geçin

İki taraflı bir diyalog kurun. Sosyal platformlar aracılığıyla bir topluluk oluşturmak esastır. Gruplarda ve forumlarda paylaşımlar yapın. Mobil uygulamanız bir problemi çözüyorsa, Quora’da bununla ilgili sorulan sorulara bir göz atın.

İpucu: Quora’dan en iyi şekilde yararlanmak için, gönderdiğiniz her şeyde uygulamanızın değerlinden söz ettiğinizden emin olun. Cevabınızla birlikte bir hikaye anlatın ya da bir örnek verin; insanlar gönderinizin tamamını okuyup mobil uygulamanıza göz atabilirler.

  1. Röportajlarda, videolarda ve podcast’ler daha istekli davranın

Markanın hedeflerine ulaştığından emin olun. Sürekli SEO’ya odaklanmak istiyorsunuz. Backlinking, uygulamanızı arama motorlarında görünürlüğü artırdığı ve marka bilinirliğini artırmanın en iyi yoludur.

  1. Gazetecilere özel röportajlar verin

Onlara özel bir röportajlar yapmak, yayınlanma şansınızı artırır.

  1. Hedef kitlenize erişin sağlayan sitelerde ziyaretçi mesajları yazın

Kişilerinizi hedefleyen diğer izleyiciler için ziyaretçi mesajları yazın. Ziyaretçi blogları, uzmanlık alanınızdaki hakimiyetinizi artırmada yardımcı olabilir. Akıllıca seçip okurları yüksek olan blogları hedef alırsanız, mobil uygulamanız için daha fazla indirme sağlayacak yepyeni bir pazara erişim sağlarsınız.

  1. Mobil uygulamanızı incelemeleri için fenomenlere ulaşmaya çalışın

Daha önce belirtilen fenomenlere ulaşmaya çalışın: Bloggerlar, podcasters, youtuberlar, gazeteler, gazeteciler, teknoloji bloggerları vb.

İpucu: Düşük ücretli iyi alternatifleriniz olması için sosyal medya fenomenlerine ulaşın.

  1. En iyi mobil uygulama listelerini hazırlayanlarla iletişime geçin

Bu kişilerin üst düzey yetkiye sahip olduklarından emin olun ve mobil uygulamanızı öne plana çıkarmalarını isteyin.

  1. Mobil uygulamanızı App Store’da yayınlamak için Apple’ın editör ekibiyle iletişime geçin

Her gün ücretsiz veya ücretli bir mobil uygulama ve oyunlar profesyonel App Store küratörleri tarafından gözden geçirilir. Apple, mobil uygulamalara yer vermek için binlerce olanak alıyor. Bu taktik, bu kişiler ikna edilirse faydalı olabilir. Mobil uygulamanızın ne yaptığını ve benzersiz olduğunu ana hatlarıyla açıklayan ikna edici bir metin oluşturun.

  1. Mobil uygulama ödüllerine başvurun

Mobil uygulamanızla yarışmalara girmeniz, potansiyel kullanıcıların yeni ağlarına erişerek bilinirliğinizi artırabilir. Ayrıca, bu sayede yayınlarda ve medya kuruluşlarında söz sahibi olma şansınızı artırırsınız.

İpucu: Mobil uygulamanız herhangi bir ödül kazandıysa, reklamlarınız, sosyal platformlarınız, web siteniz aracılığıyla bunu gösterdiğinizden ve gazetecilere sunduğunuzdan emin olun. Ayrıca, bunun hakkında bir blog yazmayı ve çeşitli platformlarda paylaşmayı da ihmal etmeyin.

  1. Topluluk oluşturmak için bloglara yorum bırakın

Tanıtımızı yapacak kişilere ulaşmak için BuzzSumo gibi araçları kullanabilirsiniz.

  1. Mobil uygulamanızı, uygulama inceleme sitelerine gönderin

Bunu yapan birkaç siteyi aşağıda bulabilirsiniz:

  • 148apps
  • App Store Uygulamaları
  • AppReviews
  • Mobil Uygulama Ödülleri
  • The Mobileys

Mobil uygulama inceleme sitelerinin editörlerine Twitter, e-posta veya iletişim formu aracılığıyla ulaşın.

Uygulamanızı ayrıca kullanıcıların yeni ürünleri keşfetmelerini, paylaşmalarını ve oylamalarını sağlayan bir web sitesi olan Product Hunt gibi ürün küratörlüğü sitelerinde de paylaşabilirsiniz. Mobil uygulamanızı daha geniş bir kitleye ulaşmak için bu siteye gönderin.

  1. Kullanıcılardan geri bildirim isteyin ve incelemelere, yorumlara cevap verin

App Store incelemelerini düzenli olarak okuyun ve sadık müşterilerinizden olumlu yorumlar isteyin. Ayrıca, tekrarlanan şikayetlere dikkat edin. Bu iletişim kanallarına özen gösterin, böylece kullanıcılarınıza daha iyi hizmet verebilmek için mobil uygulamanızın derecelendirmelerini değiştirmeye ve geliştirmeye devam edebilirsiniz.

  1. Geri bildirim aldığınızda, katılım ve alıkoyma stratejilerini düşünün

Çoğu insan, satın alma pazarlamacılığına dair ciddi fikirler ortaya koyacaktır, ancak asıl iş kullanıcılar mobil uygulamanızı indirdikten sonra başlamaktadır. Bir sonraki hamleniz, yeni müşterilerinizin uzun bir süre boyunca kalmalarını sağlamak için, onları elde tutmaya yönelik bir eylem planı geliştirmek olmalıdır.

İstatistikler, ekran bildirimlerinin kullanıcıların süreklilik oranlarını 56% ile 180% arasında arttırdığını göstermektedir. Anlık bildirim alan kullanıcılar, almayanlardan %88 daha fazla katılım sergiler. Kalma oranı ne kadar yüksek olursa, uygulama mağazasındaki sıralamanız o kadar yüksek olur. Leanplum mobil katılımın artmasına yardımcı olan harika bir uygulama pazarlama aracıdır.

Mobil uygulamanızı kullanmak için kullanıcıları teşvik etmeniz uzun sürebilir. Özel ödüller, özel içerik erişimi, kuponlar, özel promosyonlar ve diğer teklifler, dönüşümleri artırmaya ve etkileşime teşvik etmeye yardımcı olurlar.

  1. Kullanıcıları tekrar aktif etmek için bir yol haritası çizin

Aktif olmayan kullanıcıları kaybetmeden önce tespit edin ve tekrar aktif olmaya teşvik edin.

  1. Müşteri hizmetlerine odaklanın

Müşteri destek e-postalarına ve forumlardaki yazılarına cevap verin. Mobil uygulamanızdan nerelerde söz edildiğini görmek için araştırma yapın. Bunun için BuzzSumo gibi araçları kullanabilirsiniz.

  1. Kullanıcıların mobil uygulamanızı paylaşmasını kolaylaştırın

Kullanıcılarınızın mobil uygulamayı arkadaşlarıyla nasıl paylaştığını öğrenin ve bunu yapmalarını kolay hale getirin.

  1. Geleneksel yöntemleri kullanın

Geleneksel posterler ve kartvizitleri hazırlayın. Hedef kitlenizin bulunduğu alanlarda dağıtın. Örneğin, Üniversite kampüsleri, kafeler vb.

İpucu: Kartvizitler nerede olursanız olun yanınızda bulunsun ve mobil uygulamanızla ilgili biriyle konuşursanız o kişiye bir tane vermeyi ihmal etmeyin.

  1. Fiziksel pazarlamada QR kodlarını kullanın

QR kodu kullanarak, mobil uygulamanızı el ilanları, afişler ve kartvizitler gibi fiziksel pazarlama malzemelerinden indirmelerini kolaylaştırın. Uğraşı en aza indirgemek, insanların mobil uygulamanızı denemesini daha olası kılar.

  1. Hedef kitlenizin katılmayı seveceği etkinlikler düzenleyin

  2. Hedef kitlenizle bir araya gelin

  3. Konuşmalar yapın

Belirli bir konuda uzman mısınız? Etkinlik düzenleyen kişilerle iletişime geçin ve bir panelde yer bulmaya çalışın.

Mobil Uygulama Pazarlaması: Açılış Sonrası

  1. Sosyal medya takipçilerinizle daha fazla iletişim kurun

Sadık kullanıcılarınızı artırmak için onlarla iletişim kurarak kitlenizi büyütmeye devam edin. İki taraflı diyaloga devam edin.

  1. Patlama yaptıracak bir kampanya düşünün

“Patlama kampanyası” mobil uygulama mağazasında yer almak isteyen mobil uygulama pazarlamacıları tarafından kullanılan en popüler tekniklerden biridir. Bir patlama kampanyası fikrinin amacı bütçenize bağlı olarak, genellikle 24-72 saat gibi kısa bir süre içinde ücretli medyada mobil uygulamanızın “patlama yapmasını” sağlamaktır.

Amaç, sıralamanızı yükselterek, mümkün olduğunca çok sayıda ücretli kurulum elde etmektir. Bütün bunlar mobil uygulama nihayet keşfedilecek kadar yukarılara yükseldiğinde organik kurulumların hacmini arttırma umuduna sahiptir.

Patlama kampanyası sona erdikten sonra ücretli reklamlara son vermeyin. Amacınız, mobil uygulama mağazasındaki sıralamanızı yükseltmek ve onu korumak ise, devamını sağlayacak bir şeye ihtiyacınız var demektir. Başarılı bir patlama kampanyasından daha fazla organik indirme çekerken, ücretli reklamlarla indirmelerinizin artışının devamını sağlayabilirsiniz. Momentumu devam ettirmelisiniz.

İpucu: Bir mobil uygulama kısa bir süre içinde fazla indirilirse, üst sıralarda yer alır. Bunu kendi yararınıza kullanmak için, patlama kampanyasındaki kurulumlarda ödeme yapın. 1-2 haftalık süre içinde bu harcamaları yaparsanız, reklam bütçenizden daha yüksek bir ROI elde edersiniz.

  1. Apple Arama Reklamlarına bir göz atın

Arama Ağı Reklamları ile, mobil uygulamanızı doğrudan App Store listelerinin en üstünde bulabilirsiniz.

  1. Yönlendirmeler için tekliflerde bulunun

Kullanıcılarınıza çevrimiçi olarak mobil uygulamanızı tanıtırken bir avantaj sunmak, uygulamanızı duyurmalarını sağlamanın bir yoludur. %3900 büyüme oranı ile Dropbox, yönlendirmelerin ne kadar güçlü olabileceğinin mükemmel bir örneğidir. Şirketin, 2008 yılında sadece 100.000 kayıtlı kullanıcısı vardı, yönlendirme programlarının yardımıyla 15 aylık bir sürenin sonunda şaşırtıcı bir şekilde 4.000.000 kayıtlı kullanıcıya sahip oldu.

  1. Web siteniz olsun

Açılış sayfanız, ilk lansman için tanıtım aracı olarak görülmemelidir. Uzun vadeli stratejiyi ve etki alanında hakimiyete sahip olmak için SEO çabalarınızın ve rakiplerinizin üst sıralarında yer almanın, uzun vadede markanıza nasıl fayda sağlayacağını düşünün.

Profesyonel, iyi tasarlanmış bir web sitesi, potansiyel kullanıcılara uygulamanız hakkında daha fazla bilgi sağlar ve bilinirliğinizi artırır. Mobil uygulamanızı pazarlamak için içerik yayınlayacaksanız, bir web sitesine sahip olmanız şarttır.

İpucu: İnsanlar forumları ve, sosyal medya platformlarında sordukları soruları bir araya getirin ve web sitenizde bir SSS sayfası oluşturun.

  1. SEO çalışmalarına devam edin

Sürekli backlink yapmak ve ziyaretçi gönderileri yoluyla etki alanı oluşturmak, mobil uygulamanızın uzun süre görünmesini sağlar.

  1. Web Sitesi A/B testi yapın

A/B, özelliklerinizi (test butonları, görüntüler ve mesajlaşma vb.) optimize etmek için web sitenizi veya açılış sayfanızı test eder.

  1. Mobil uygulama A / B testi yapın

Mobil uygulamalarda A/B testi yapmanın yararları, web sitesiyle neredeyse aynıdır. Mobil uygulamanızdaki farklı özellikleri test edebilir ve gerçek verilere göre değişiklikler yapabilirsiniz. A/B testi, istatistiksel verilerle mobil uygulamanızda yaptığınız değişikliklerin etkisinin ne olacağını belirlemenizi ve bu etkinin nasıl olacağını tam olarak ölçmenizi sağlar. Tasarımlar ve hatta algoritmalarla deneme yapmanıza izin verdiği için yenilikçi fikirlerle optimize edilmiş harika bir araçtır.

  1. Doğru zamanda değerlendirme yapılmasını isteyin

İnsanlar mobil uygulamanızı sürekli kullanıyorsa, muhtemelen keyfini çıkarırlar. Gözden geçirmelerini  bildirimlerle talep edin, ancak kullanıcı deneyiminin bu yöntemle tam tersine döndürülmemesi gerektiğini unutmayın. Ne zaman ve nasıl bir inceleme istediğinizi düşünün ve kullanıcı deneyimine iyi bir şekilde uyduğundan emin olun, böylece kullanıcıları rahatsız etmezsiniz. Bildirimler ne kadar stratejik olursa, olumlu bir inceleme için şansınız o kadar yüksek olur.

  1. Geri bildirim isteyin

Kullanıcılardan incelemeler ve derecelendirmeler yapmalarını istediğinizde, onlara e-posta yoluyla iletişim kurma şansı verin. Mobil uygulamanızda, görmediğiniz bir hatayı veya insanların kullanmak istediği yeni özellikleri bu sayede öğrenebilirsiniz.

  1. Sürekli bakım ve güncellemeler yapın

Kullanıcıların, mobil uygulamalarında herhangi bir hareketlilik görmediklerinde mobil uygulamanızı kullanmayı bırakacaklardır. Özellik güncellemelerini önceden planlayarak kullanıcılarınızın heyecanını ve merakını daima yukarıda tutun.

  1. Hedeflerinizi Belirleyin ve Ana Ölçümleri Takip Edin

Bir kullanıcı kazanım planının genel amacı, gelir elde etmektir. Çabalarınızın işe yarayıp yaramadığını anlamak için belirli bir zaman dilimi boyunca hedefler koymanız ve mobil uygulama mağazası derecelendirmelerinizdeki artışı izlemeniz gerekir. Ayrıca, kullanıcı yolculuğunun edinme, katılım, dönüşüm ve alıkoyma aşamaları boyunca izlemeniz gereken çok sayıda analitik unsur olacaktır; bu nedenle ölçümün devam eden bir süreç olması gerekir.

Bu ölçümlerle neyin işe yarayıp neyin yaramadığını görebilmeniz gerekir. Çabalarınızı ve kaynaklarınızı yüksek değerli taktiklere harcayın; indirmelerinizde artışı sağladığından emin olun.

  1. Tutamayacağınız Sözler Vermeyin

Her pazarlama stratejisinin önemli bir noktası sınırı aşmamaktır Herhangi bir mobil uygulamanın pazarlanmasında sözlü reklam en iyi stratejidir. Bu, yanlış reklam yapmamamanız veya tutamayacağınız sözler vermemeniz gerektiği anlamına gelir. “İlk başta ücretsiz kullanım” sözü veriyorsanız kullanıcılarınıza 5 TL indirim yapamazsınız. Mesajlarınızın tutarlı olduğundan emin olmalısınız, aksi takdirde kaçınılmaz olarak sinirli kullanıcılar ve yüksek silme oranlarıyla karşılaşırsınız.

Büyük bir mobil uygulama pazarlama stratejisi belirleme söz konusu olduğunda, tüm yumurtalarınızı aynı sepete koymayın. Pazarlama stratejinizi çeşitlendirin. Bazı kişiler video, bazıları ise görüntü veya metinle bağlantı kurar. Çeşitlendirilmiş içerik oluşturun ve mobil uygulamayı gözden geçirenlerin her zaman kolayca erişebildiğinden emin olun. Stratejinizin yinelemelerle dinamik olması gerektiğini ve sürekli optimizasyonun farklı yaklaşımların mükemmel dengesini bulmanın anahtarı olacağını unutmayın.