Mobil Uygulama Mağazası Listelemesinde A/B Testi Nasıl Yapılır?

Bir mobil uygulama kullanıcısı, yalnızca birkaç saniye içinde uygulamayı indirip indirmeyeceğine karar verir. Bu kritik birkaç saniye, pazarlamacılara bırakın mobil uygulamanın öyküsünü anlatma şansı, değerini gösterme şansı bile vermez.

Mobil uygulama geliştirmeden önce neden pazarlama girişimleri planlamanız gerektiğine dair sık sık yazıyoruz ve bu yazı da bir istisna değil. Düzgün araştırma ve planlama yapmadan, kullanıcılar bir kampanya bağlantısıyla meşgul olurlarsa ancak ürünü indirmezlerse, pazarlama ve reklamcılık bütçenizi boşa harcamış olursunuz. İlk başta ilgi vardı, ama sonra ne oldu? Mobil uygulama mağazası optimizasyon (ASO) kararlarınız verilere dayanmazsa, başarı elde etmek mümkün değildir.

Mobil uygulama mağazası A/B testleri, başarılı bir mobil uygulama için bir zorunluluktur.

Mobil Uygulama Mağazası Optimizasyonu (ASO) Anahtar Kelimelerden İbaret Değildir

Mobil uygulama mağazası listenizin çeşitli öğelerini optimize etmek, arama sonuçlarında daha üst sıralarda yer almanıza yardımcı olur. Ürün listesine stratejik anahtar kelimeler yerleştirmek mobil uygulama mağazasındaki fark edilebilirliğinizi artırmak için popüler bir yöntemdir. Bir anahtar kelimenin kalitesine üç ana unsur katkıda bulunur: Kitlenizin ilgi düzeyi, anahtar kelimenin rekabet gücü ve arama hacmi. Arama yapma hala uygulama indirmelerinin %65’ini oluştursa da, çok yönlü bir ASO stratejisi anahtar kelime optimizasyonundan daha fazlasıdır. Bu, anahtar kelimelerin tanıtım stratejinizin önemli bir yönü olmaması gerektiğini söylemez, ancak bulmacanın yalnızca bir parçasıdır. Mobil uygulama yayıncıları, bir uygulama simgesi, ürün ekran görüntüleri ve video ön izlemesi gibi ürün listeleme bileşenlerinin önemini küçümsememelidir.

Mobil uygulama mağazası listenizin ve reklamlarınızın temel amacı yeni kullanıcıların ilgisini çekmek ve indirmelerini sağlamaktır. Önemli olan, mobil uygulamanızı potansiyel kullanıcılara, dönüşüm başına olası en düşük maliyet karşılığında dönüşüm oranlarını artıracak şekilde sunmaktır.

Mobil uygulama mağazası listeniz, kullanıcıların son kararını verip indirmeyi yaptığı yerdir. Ürününüzün bu listede sunulması, uygulamayı indirmek, daha fazla bilgi edinmek veya tamamen bırakmak için pazarlama alanına giren her potansiyel kullanıcıyı etkiler. Bu çabalarınızdan en iyi şekilde yararlanmak için, mobil uygulama mağazası listenizdeki hangi öğelerin kullanıcılarınızın beklentileriyle uyuştuğunu anlamanız ve en çok dönüşümü sağlamanız için A/B testine ihtiyacınız vardır.

Araştırmanız A / B Testinin Temeli Olsun

Hangi taktiklerin tarayıcıları kullanıcılara dönüştüreceğini belirleyen sihirli bir formül yoktur. Bununla birlikte, A/B testleri size belirli bir kitleyi hedeflemeniz için gereken verileri sağlayabilir. A/B testinin geçerli olması için test öğelerini rastgele seçemezsiniz; tüm kararların kapsamlı bir araştırmadan geçmek zorundadır.

Rakiplerinize Bir Göz Atın

Araştırmanıza rakibinizle başlayın. ASO stratejileri hakkında fikir sahibi olmak için rakiplerinizin mobil uygulama mağazası listesinin her yönünü keşfedin. Markalarını nasıl sergiliyorlar? Hangi görüntüleri veya videoları kullanıyorlar? Öne çıkan herhangi bir anahtar kelime belirleyebilir misiniz? Hangi ürün özelliklerini vurgulamışlar? Rekabet avantajı sağlamak için geliştirebileceğiniz alanları araştırıyorsunuz.

Rakiplerinizi incelerken, aynı zamanda mobil uygulama mağazası listelerine nasıl trafik ürettiklerine bakmalısınız. Çevrimiçi varlıklarına ve içerik pazarlama stratejilerine bir göz atın; kullanıcıları içerikleriyle nasıl hedef alıyorlar? Ne tür ve ne sıklıkla içerik oluşturuyorlar? Rakipleriniz diğer çevrimiçi kanallarda veya yayınlarda içerik yayınlıyor mu? Belirgin bir bağlantı kurma stratejisi ayırt edebilir misiniz?

Hubspot, Moz ve Buzzsumo gibi araçlar, rakiplerinizin performansını izlemek ve bağlantı kurma fırsatı bulmanızı sağlar.

Sektör Liderlerine Bakın

Ürün kategorinizdeki en iyi performans gösteren mobil uygulamalara bakın ve neler yaptıklarını not alın. Kullanıcılarla rezonansa giren bu ürün sayfalarında ne var? Bu listeler farklı bir kategoride de iyi performans gösterir mi? Gözlemlediğiniz tüm tekniklerin ve mobil uygulamaların bir listesini yapın ve bunları yaratacağınız ürüne dahil etmenin yollarını düşünün.

Kitlenizi Tanıyın

Başarılı olmak için hedef kitlenizle ilgili her ayrıntıyı bilmeniz gerekir. Kapsamlı izleyici araştırması, kullanıcılarınızın acı puanlarını ele alan ürün mesajlaşmaları hazırlamanıza olanak tanır. Öncelikle, hedef kitlenizin ürününüzü neden kullanmak isteyeceğini belirleyin ve ardından pazarlama çabalarınızı bu ihtiyaca göre ayarlayın.

Trafiği Analiz Edin

Son araştırma alanı trafik kaynaklarınızın analizini içerir. Trafik ve reklam kanallarının en nitelikli potansiyel satışlarda ne getirdiğini bilmek hayati öneme sahiptir. Bu araştırmayı gerçekleştirmenin bir yolu, iki farklı reklam kategorisinde iki aynı hedefleme kampanyası başlatmak ve daha sonra performanslarını incelemektir.

Verilerle Bir Mobil Uygulama Mağazası Listesi Oluşturma

İlk izlenim için yalnızca birkaç saniyeniz var, bu yüzden bir kampanya başlatmadan önce mobil uygulama mağazası sayfalarını test etmek hayati önem taşıyor. Mobil uygulama pazarlamacıları, uygulama simgesi, ekran görüntüleri, başlık, açıklama ve video gibi çeşitli sunum öğelerini deneyerek dönüşüm oranlarını artırabilir. Android uygulamaları için, Google Play Store’da Google Denemeleri adı verilen testler yapmak için yerleşik bir araç vardır. Bu araç, üçüncü parti çözümlere güvenmeden test yapmanızı sağlar. Apple’ın App Store’u bu seçeneği sunmuyor. Bunun yerine, mobil uygulamanızın mobil açılış sayfasını test edebilir veya App Store’un görünümünü taklit etmek için üçüncü taraf yazılımı kullanabilirsiniz.

Artık arka plan araştırmanızı yaptıktan, trafik kaynaklarınızı nitelediğinizi ve testlerinizi yürütmek için hangi araçları kullanacağınızı belirlediğinize göre, test senaryolarının kombinasyonlarını bir araya getirmeye başlayabilirsiniz.

Bir Hipotez Oluşturun

Kısa bir hipotez, A/B testinizden ne öğrenmeyi planladığınızı ve aşağıdakileri içerir:

  • Uygulanacak değişiklik;
  • Değişimin beklenen sonucu;
  • Bu sonuçları öngörme nedeniniz;

Örnek bir hipotez şu şekilde olabilir: Uygulama mağazası sayfamızı ekran görüntüsü yerine video içerecek şekilde değiştirirsek, daha fazla indirme elde ederiz, çünkü ekran görüntüleri iyi bir etki bırakmıyor olabilir.

Hipotezinizi yerine getirdikten sonra, varsayımlarınızı doğrulamak çok önemlidir. Örneğin, son zamanlarda yapılan bir çalışma, video ile yapılan denemelerin dönüşüm performansını yalnızca %16 artırdığını, çoğu durumda, birçok mobil uygulama mağazası listesinin video olmadan daha iyi performans gösterdiğini ortaya koymadan önce gösterir.

Bu örnek, A / B testinin önemini mükemmel şekilde göstermektedir. Bazı ilaveler, iyileştiriyor gibi görünebilir, ancak gerçek şu ki, işlem yapılabilir veriler olmadan bunu söyleyemezsiniz.

ASO Ölçümleri

A/B testini bitirdiğinizde, dönüşüm oranının yanı sıra dikkat etmek isteyeceğiniz belirli ölçütler vardır.

Hemen Çıkma Oranı

Sayfayı yükleyen ve hemen ayrılan ziyaretçi sayısına bir göz atın. Hızlı çıkan ziyaretçilere yüksek bir yüzdeye sahipse, bu, yeniden tasarlamaya gerek olduğunu gösterebilir. Belirli kullanıcı gruplarını bölümlere ayırırsanız, yüksek bir hemen çıkma oranı için birden fazla sebep olduğunu görebilirsiniz.

Doğrudan Kurulumlar ve Keşfedilmiş Kurulumlar

Mobil uygulamanızı iki tur kullanıcı görüntüleyecektir: Belirleyici ziyaretçiler ve keşif yapan ziyaretçiler. Ziyaretçiler, ürünü indirmeye ya da hemen çıkmaya karar vermeden önce mobil uygulama mağazanızın içeriğine bakmazlar. Buna karşılık, yeni mobil uygulama keşfetmeye çalışan kullanıcılar kararlarını vermeden önce olabildiğince fazla bilgi almaya çalışırlar.

Kararlı ziyaretçiler doğrudan kurulumları yapar; hemen sayfaya dönerler. Çok sayıda doğrudan yükleme, kullanıcıların uygulamanız hakkında ağızdan ağıza veya başka pazarlama girişimlerinin bir kombinasyonundan bilgi aldıklarını gösterir. Keşif yapan ziyaretçilere gelince, listeleme için çok zaman harcıyorlarsa ve dönüşümler de yüksekse, bölümlendirme teknikleriniz çalışıyordur. Kaşifler sayfanızda çok fazla zaman harcıyorsa, ancak dönüşümler düşükse, daha güçlü bir harekete geçirme eylemi hakkında düşünmenizin zamanı gelmiştir.

A/B Testi En İyi Mobil Uygulamalar

Her seferinde bir elementi test edin. Listelemenin birden fazla öğesini tek seferde değiştirirseniz, A/B testi yapmanın bir anlamı yoktur. Belirli bir değişikliğin daha fazla dönüşüm sağladığını görebilirsiniz, ancak değişime hangi öğenin neden olduğunu belirlemek adına doğru bir yöntem olmaz.

Zamanlama her şeydir.İstatistiksel olarak anlamlı sonuçlar almak zaman alır. A/B testinize, toplanmış verilerle birlikte gelen tüm doğal tepeleri, vadileri ve platoları düzeltmek için yeterli zaman vermeniz gerekecektir. Ayrıca, tatil gibi olağandışı zamanlarda veya büyük spor ve politik etkinliklerde A/B testi yapmadığınızdan emin olun. Zamanlamaya dikkat etmek alışılmamış veri noktalarının sonuçlarını saptırma riskini azaltır.

Mobil uygulama mağazalarının dinamik olduğunu unutmayın.Hem App Store hem de Google Play Store‘un türbülansa tabi olduğunu unutmayın. Sonuçlarınızı ölçeklendirmek için birkaç A/B testi yapmaya hazır olun.

Son Söz

Mobil uygulamanızın uygulama mağazalarında öne çıkması için, ASO’ya bir anahtar kelime stratejisinden daha çok bakmanız gerekir. Mobil uygulama mağazası görünürlüğüne katkıda bulunan birçok etmen vardır. A/B testi, ürününüzü bulduktan sonra potansiyel kullanıcılara kendinizi tanıtmanın en iyi yolunu belirlemek için etkili ve veri odaklı bir yöntemdir.