Mobil Uygulama Pazarlamasının 3 Temel Noktası

Mobil uygulama geliştirmenin iki temel sebebi vardır. Sebeplerden biri, bir işte daha yararlı birisi haline gelmeyi istemenizdir ya da kendinizi kimse görmeden eğlendirmeyi tercih etmenizdir. Bir diğer sebep ise paylaştığınız mobil uygulamanız bazı ihtiyaçlarınızı ya da hedeflerinizi (Para, İtibar, Eğitim vb.) karşılayabilir. İkincisiyle ilgilenenler okumaya devam etsin. İlki ile ilgilenenlerin mobil uygulamalarını nasıl pazarlayacaklarından endişe etmesine gerek yoktur.

Lansmandan Önce İlgi Çekme

ASO, mobil uygulamalarınızı piyasaya sürmenizi sağlayacak en güçlü platformlardan bir tanesi. ASO, mobil uygulama mağazalarının SEO’sudur. İster Android için ister iOS için mobil uygulama geliştirin, ASO her zaman pastanın en büyük dilimini oluşturur. 

Fotoğraflardan ve ekran görüntülerinden tutun da anahtar kelimelere kadar mobil uygulamanızla alakalı olan her şey bu yarıştaki yerinizin belirleyicisidir. Daha önce de söylendiği gibi mobil uygulamanızı yayınlamadan önce bu rekabette başarılı olmak ve en popüler anahtar kelimelere ulaşmak için ASO’yu pazarlama stratejinize dahil etmek size fayda sağlar. 

Mobil uygulamayı yayınlamadan önce dikkat edilmesi gereken bir diğer öge: Basında kendinizi gösterin. Potansiyel kullanıcılarınıza ulaşabilmek için mobil uygulamanızın onları heyecanlandırmasını sağlayın. Basında yer vereceğiniz şeyleri yalnızca hedef kitlenize göre değil, onların babaannelerini dahi etkileyecek şekilde seçin. Bu hedef kitle ürününüzün çıkışını bekleyecek kişiler olacaktır ve mobil uygulamanız paylaşıldığında indirmemekle kalmazlar, aynı zamanda arkadaşlarına ürünü anlatır ve indirmeleri için teşvik ederler.

Basın bültenlerinde, hedef kitleniz için yazan bloggerları kullanmak da yararlı olabilir. Özgür basından daha iyi ne olabilir ki? Neden mobil uygulamanızı hedef kitlenize iletecek bloggerları kullanmayasınız?

Fiyatlandırma

Mobil uygulamanızı, nasıl fiyatlandırdığınıza bağlı olarak indirmeleri artıracak şekilde konumlandırmanın birkaç farklı yolu vardır. Kısaca şöyle anlatalım:

Ücretsiz model, mobil uygulamanız özgürce indirilmesini sağlar, ancak kullanıcının daha sonra satın alabileceği ek içerik, özellikler vb. sunar. (örneğin bir haber yayınındaki özel bir makale ya da bir oyunda yeni seviyeler). Ücretsiz mobil uygulamalar, Apple App Store‘da indirilmelerin %80’inden fazlasını oluşturmaktadır.

Ücretli mobil uygulamaların adından da anlaşıldığı üzere onları indirmek ve kullanmak için ödeme yapmanız gerekir. Sektörünüzdekilerin ve/veya rakiplerinizin fiyatlandırmada hangi stratejiyi izlediğine bir göz atın. iOS oranla ücretli mobil uygulamaları indirmeye daha fazla meyillidir.

Ayrıca mobil uygulamalarınız tamamen ücretsiz yapıp geliriniz için reklamlara güvenmeyi de tercih edebilirsiniz.

Tüm bu seçenekleri mobil uygulamanız için hangisinin daha iyi olacağını görmek için teste tabi tutabilirsiniz. Ücretli olan mobil uygulamanın indirme grafiğini görmek için bir haftalığına %50 indirim yapmayı deneyebilirsiniz.

Diğer Kaynaklar

Sosyal Medya, düşük maliyeti ve viral olma potansiyeliyle kullanılabilecek harika bir kaynaktır. Hedef kitlenizi içeren bloggerlar ve gruplar, lansman öncesi ve sonrasında reklam verilebilecek mükemmel seçeneklerdir. Farklı pazarlar, iş odaklı bir mobil uygulama için LinkedIn veya bir sonraki en iyi eğlenceli oyun için Facebook gibi platformlar hedef pazarınız için daha uygun olabilir.

Sosyal medya platformları, mobil uygulamanızın tanınması için haber değeri taşıyan şeyleri ve basın bültenlerinizi paylaşmak için harika noktalardır. Ama şunu unutmayın; insanlar uzun yazıları okumak istemediği ve buna vakit ayıramadığı için sosyal medyada yayınlanacak metinlerini kısa tutmak daha doğrudur.