Apple iTunes Güncel Uygulama Yayınlama ilkeleri

Geçtiğimiz günlerde Apple mobil uygulama yayın ilkelerinde yaptığı katı değişiklikleri duyurdu. Apple mobil uygulama markette(AppStore) yer alan birçok mobil uygulamanın birbirinin kopyası ya da spam olduğunu iletirken birçok mobil uygulamanın senelerdir indirilmemiş olduğunu belirtti. Bu gibi önemli bulgular nedeni ile Apple iTunes Güncel Uygulama Yayınlama ilkeleri nde değişikliklere gitti ve bir çok mobil uygulamanın kaldırılması için de mobil uygulama markette temizliğe başladı. İyi olması yanısıra sizi ve müşterilerinizi etkileyecek hassas noktalar bulunmakta.

Ana endişe noktası kılavuzun 4.2.6 bölümünde yer alan ayrıntılar. Ticari bir şablon kullanılarak ya da hazır mobil uygulama yapma servis sağlayıcısı ile yaratılan mobil uygulamaların kabul edilmeyeceği belirtilmekte. Özetle Apple başka bir diğer mobil uygulama ile aynı kod altyapısı ya da şablona sahip bir mobil uygulamayı, uygulama marketten men edeceğini bildirmekte. Kod yazmadan, hazır tasarım, şablon ya da fonksiyonların paylaşıldığı mobil uygulama geliştirme platformlarını kullanarak uygulamasını geliştiren bir çok insan endişeli. Fakat mutlulukla iletiriz ki Mobilm-Mobil Uygulama Merkezi tarafından müşterilerimiz adına yayınladığımız mobil uygulamaların Apple tarafından kabul göreceğini yazımızda vereceğimiz birkaç önemli noktayı sağlayarak yayınlanmasını garantileyebilirsiniz.

Yine de ek olarak, yayın öncesi dikkat edilmesi gerekenler için ön kontrol aşaması ile mobil uygulamaların kabul edilme şansını arttırıyoruz. Fakat bu aşama mobil uygulamanın yayına alınmasında az da olsa gecikmeye sebep olmaktadır. Eğer yeni ilkelere uygun olmadığını düşündüğümüz noktalara rastlarsak size nasıl düzelteceğinize dair bilgilendirme maili gönderiyor olacağız. Böylece daha etkili bir yöntem izliyor olacağız.

Apple iTunes Uygulama Yayınlama İlkeleri ile uyumlu bir uygulama geliştirmek için neler yapmanız gerekli

Mobil uygulamanızın, müşteri ya da mobil uygulama geliştirici olarak Apple tarafından yayınlanması için birçok önemli noktaya dikkat etmeniz gerekmektedir. En önemli ipuçlarını bir araya getirerek 5 ana kategoride inceledik. Detaylara aşağıdan erişebilirsiniz ya da daha fazlası için ilgili linki inceleyebilirsiniz.

1.Güvenlik

Yüklediğimiz mobil uygulamanın güvenilir ve uygun içeriğe sahip olmasını bekleriz. Mobil uygulamanız uygunsuz ya da utandırıcı bir içeriğe sahip olmamalıdır. Kullanımından ötürü herhangi bir fiziki ya da cihaza zarar olmamalıdır. Sizinle nasıl temasa geçileceğine dair ya da gelebilecek sorulara cevap veren yeterince bilgi olduğundan emin olun ve mümkün olduğunca kolay olmasını sağlayın.

2.Performans

Mobil uygulamanızı yayına vermeden önce, mobil uygulamanız tam ve son halini almış olmalıdır. Tüm içerikler girilmiş ve linkler çalışıyor olmalı. Açıklamalar, ekran görüntüleri ve önizlemeler mobil uygulamanızın içeriğini göstermeli ve en önemlisi güncel olmalı. Aynı zamanda “Kategori ve Çeşit” seçenekleri, puanlama ve anahtar kelimeler mobil uygulama içeriğine uygun olarak girilmeli.

İçerik ve özelliklere uygun açıklama girildiğine dair çok dikkat etmeniz gerekmektedir. Zira Apple anlatıldığı/reklamı yapıldığı gibi çalışmayan mobil uygulamaları red edecektir. Son olarak mobil uygulamanızın son halinin hatasız ve tutarlı çalıştığından emin olun.

Mobil Uygulama Merkezi tamamlanmış uygulamaları gözden geçirecek, mobil uygulamanızın yayına hazır olup olmadığını kontrol edecektir.

Tamamlanmamış ya da sadece örnek şablon seçenekleri ile çalışan mobil uygulamalar App Store tarafından red edilecektir.

3.İş Modeli

Mobil uygulamanızın finansal getiri sağlayabilmesi için birçok model bulunmakta, fakat belirli bir iş planınızın olduğundan emin olun. (Bunu App Review kısmında açıklayabilirsiniz) Mobil uygulamanızın nasıl çalıştığı ya da mobil uygulama içi satın almaların nasıl  işlediğini belirtilmez ise uygulama onayının gecikmesi hatta red edilmesi olasıdır. Mobil uygulama içerisinde bazı özelliklerin ya da fonksiyonalitelerin aktive edilmesini sağlamak istiyorsanız mobil uygulama içi satın almayı sağlamanız gerekmektedir.

4.Tasarım

Her mobil uygulama eşsiz olup, mobil uygulama markette yer almayan birşeyi barındırmalıdır. (Benzersiz içerik ve tasarım) Başka bir mobil uygulamayı kopyalamadan kendi yaratıcı fikirleriniz ile hareket edin. Özgün tasarımı olmayan şablon tasarımlar ya da görseller kullanan mobil uygulamalar Apple tarafından red edilecektir. Yeteneklerinizi ve hayal gücünüzü serbest bırakırsanız olasılıklar sonsuz. Bu aynı zamanda benzer uygulamanın farklı versiyonlarını da yayına gönderemeyeceğiniz anlamına gelmektedir. Bu şekilde hareket eden uygulama geliştiriciler iOS uygulama geliştirici programından çıkarılacaktır. Bu durumu aşmak için, mobil uygulama geliştirme panelimizde bulunan gelişmiş css/scss bölümünden gerekli değişiklikleri yapabilir veya bunun için destek ekibimizden talepte bulunabilirsiniz.

Aynı mobil uygulamanın farklı versiyonlarını yayına göndermek iOS developer programından men edilmeniz ile sonuçlanabilir.  Mobil uygulamanız bir websitesinden farklı olacak şekilde özellik, içerik ve kullanıcı arayüzüne sahip olmalıdır. Eğer mobil uygulamanız kullanışlı, benzersiz ise ve uzun soluklu bir değer vadediyorsa kabul edilme olasılığı yüksektir. Mobil uygulamanız katalog, reklam ve bir takım link/ yönlendirme gibi pazarlama materyallerinden öteye geçmelidir.

Mobil uygulamalar geniş çapta kullanıcıya hitap edecek şekilde olmalıdır. Eğer bir mobil uygulama sadece kısıtlı bir gruba hitap edecek şekilde ise Apple tarafından red edilme olasılığı yüksektir. Apple’ ın belirttiği üzere kişisel portfolyo ya da fotoğraf galerisi gibi mobil uygulamalar için uygulama marketi doğru bir mecra değildir.

Küçük çapta kullanıcıya hitap eden mobil uygulamalar Apple tarafından red edilecektir.

5.Yasal

Mantık olarak, tüm mobil uygulamalar her nerede yayına alınıyor ise o bölgenin yasal zorunluluklarını karşılıyor olmalı. Bu aynı zamanda kullanıcıların güvenliğini ve gizliliğini sağlamanız gerektiği ve bilgilerine özen gösterdiğiniz anlamına gelmektedir. Mobil uygulamanız içerisinde yer alan tüm içeriğin içerik haklarının size ait olduğundan emin olun. Ayrıca Apple ailesine ait isim haklarını kullanırken dikkat edin. iPhone yerine Iphone ya da iTunes yerine iTunez gibi hatalar yapmayın. Aksi takdirde Apple uygulamanızı kabul etmeyecektir. Umarız bu bilgiler özgün ve Apple’ın güncellenmiş ilkelerine uyumlu bir mobil uygulama hazırlamanızda size yardımcı olur.