Progressive Web Apps (PWA) sizin için neler yapabilir?

Geçtiğimiz yıllarda Progressive Web Uygulamaları oldukça popüler hale geldi. PWA(Progressive Web Apps ) ler size bir çok avantaj sağlayabilir, bugünkü yazımızda neden önem vermeniz gerektiğini düşündüğümüze dair görüşlerimizi paylaşıyor olacağız.

Neden PWA  Önem Vermeliyim?

PWA ler tüketici odaklı uygulama geliştirenler için eşsiz bir avantaj sağlamaktadır. Uygulama geliştirenlere, uygulama marketlere bağlı kalmaksızın uygulamalarını web sunucusu üzerinden yayınlama imkanı sağlıyor. Bu sistem AppStore ve Google Market’ e oranla uygulamanızı daha hızlı ve daha çok kişiye ulaştırabilmenizi sağlıyor. Uygulama markete bağlı olmayışınız web server’ a yetleştirdiğiniz yeni kod, güncellemelerinin uygulamanızı kullanan herkese anında ulaşmasını sağlıyor. PWA’ lerin tarayıcı üzerinde çalışıyor olması sadece bir tıklama ile uygulamanızın ulaşılabilir olmasını sağlıyor.

PWA ler aynı zamanda işletmelere ve girişimcilere fazlası ile yeni olanaklar sağlamakta. Herhangi spesifik bir native platformda uygulamanızı derlemenize ya da herhangi bir uygulama markete uygulamanızı yüklemenize gerek kalmadan uygulamanızı daha hızlı bir şekilde dağıtabilirsiniz. Sadece web server’ a yükleyerek PWA nizi herkese ulaşılabilir hale getirebilirsiniz.

PWA, cihaz çeşidi ya da ağ bağlanı hızı /kalitesi bağımsız olarak uygulamanızın kullanıcılarına tutarlı bir deneyim sunmaktadır. İndirme ve yükleme işlemlerine gerek kalmaksızın zamandan tasarruf edin. Acil bir şeye mi ihtiyacınız oldu, bir tık ile erişeceğiniz web adresinden daha hızlısı olamaz. Ayrıca PWA’ ler native uygulamalara oranla cihazlarınızda daha az saklama alanına ihtiyaç duymaktadır.

Nereden Başlamalıyız ?

Genellikle duyduğumuz, PWA uygulama geliştirmek isteyen kişilerin ilk çekindikleri nokta Safari. Apple cihazlarda hazır yüklü olarak gelen Safari tarayıcısının PWA uygulamaları desteklemediği. Açık konuşmak gerekirse bu konuyu bir kaç küçük geliştirme ile halletmeniz olası. Ekleyeceğiniz bir kaç kod satırı ile Safari kullanıcılarının da aynı performansı elde etmesini sağlayabilirsiniz. Webkit, Safari’ nin arkasındaki tarayıcı motoru, geçtiğimiz günlerde yapmış olduğu açıklamada yeni bir servis sağlayıcı, anahtar API üzerinde çalıştıklarını iletti. Bu API’ nin Safari’ ye entegrasyonu da yakındır.

Native iOS ve Android uygulamaların yanısıra PWA uygulamasını da kullanan ve kullanıcılarına aynı kod üzerinden farklı platformlar ile tutarlı bir kullanıcı deneyimi yaşatan Million Eyez Şirketinin websitesine  göz atabilirsiniz.

Özetlemek gerekirse, yüksek kalitede hızlı Progressive Web Apps’ ler geliştirmek oldukça zahmetsiz. PWA’ lerin sağlamış olduğu tüm avantajları gözününe alıcak olursak, PWA’ ler web dünyasında önemli bir yer kaplamaktadır.