2017 Her Küçük işletme Bir Mobil Uygulamaya Sahip Olmalı

Mobil uygulamalar, marka duruşundan ziyade her işletmenin sunması gereken bir servis haline gelmiştir. 2017 her küçük işletme bir mobil uygulamaya sahip olmalı, işletme sahipleri iyi tasarlanmış sezgisel bir mobil uygulamanın pazarlama faliyetlerine katkı sağlayacağı yönünde düşünceleri desteklemeye başlamışlardır. Online satışları kolaylaştırmaktan bilgiye kolay erişime kadar sağladığı faydaları düşünürsek, bilakis küçük işletmelerin pazarda rekabet edebilmesi için mobil uygulamalar yararlı olacaktır.

Neden Küçük İşletmeler Mobil Uygulama Geliştirmeli

Geçtiğimiz yıllarda, yüksel maliyetli özel olarak geliştirilen uygulamalar küçük işletmeler için imkansız olarak görünen yatırımlardı. Yakın zamanlarda çıkan çoklu mobil uygulama geliştirme platformları, mobil uygulama geliştirme aşamalarını kolaylaştırmış hatta hiç kod yazmayı bilmeyenlerin dahi mobil uygulamaya geliştirmelerine olanak sağlamıştır. Böylece, mobil uygulama geliştirme maliyetleri oldukça düşmüştür.

Uygun maliyetle ve az zamanda uygulama geliştirmeyi sağlayan bu platformlar sayesinde işletmeler kendi uygulamalarına sahip olabilirler.

Sosyal medyanın günden güne yükselişi ile birlikte kullanıcılar, müşterisi olmadıkları markalar ile dahi etkileşimde kalmaya daha açık hale geldiler. İşletme sahipleri ya da pazarlama dehaları eğlenceli mobil uygulamalar yaratarak müşterilerin iletişimde kalma arzularını besliyorlar. Eğlenceli, bilgilendirici ya da esin verici özelliklerin yanısıra bu mobil uygulamalar için en önemli karakteristik özellik müşterileri güçlü bir şekilde satın almaya yönlendirmesi ya da bir şekilde şirket çıkarlarını beslemesi.

Hangi Tür Küçük İşletmeler Uygulama Sahibi

Yapılan  analizlerine göre 2015 yılında uygulama geliştirme platformları ile 40,402 adet uygulama geliştirildi. Bunlar arasında beklenildiği üzere restaurantlar ve gym salonları yer alırken golf kursları, oteller, politikacılar ve su tesisatçılarının da artışta olduğu gözlemlendi. Neden bu sektörler daha yoğunlukla tercih etmekte ? Bir yandan mobil uygulama geliştirmenin kolaylığı artarken diğer yandan fonksiyonaliteleri de artmakta. Mobil uygulama içi ödeme kabul eden ya da rezervasyon sistemi olan mobil uygulamalara yapılacak yatırımları düşünecek olursak uzun vadede talepleri karşılama, ödeme alma veya rezervasyonları tamamlama gibi işlemler için çalışan zamanından tasarruf edecektir.

Belirli lokasyonlarda potansiyel müşterilere hitap eden işletmeler için veri ya da portfolyo parçalarını çevrimdışı olarak gösterebilen mobil uygulamalar satışı sonlandırma ve müşteriyi rakibe kaptırmama konusunda fark yaratacaktır.

Küçük İşletmeler Mobil Uygulamalardan Nasıl Faydalanıyor ?

Yakın zamanda yapılan bir anket sonucuna göre ankete katılan işletmelerin %62 si mobil uygulama sahibi ya da geliştirme sürecinde. Bunlardan%20 si marka duruşu adına, %30′ u kazanç getirmesi ve %50 si ise destek ve bağlılık adına yapılmış mobil uygulamalardır.

Her gün mobil cihazlar üzerinde 174 dk harcıyoruz. 2017 yılında mobil cihaz satışları 2016 yılına göre %32 artışla 74 milyar dolara ulaştı. Yapılan online alışverişlerin %30′ u mobil cihazlar üzerinden yapıldı. Bu oran, anneler için %33 ve hispanikler için ise %43′ e çıkmakta. Yine de mobil uygulamalar sadece ticaret amaçlı değildir. Push notifikasyonları(anlık bildirim) markanızın müşterilerinizin gözü önünde olmasını sağlar. Mobil uygulamalar rezervasyon, döküman paylaşımı, dergi, gazete, destek, bilgi kaynağı, egzersiz ya da beslenme kaydı, video gösterim gibi çeşitli amaçlar ve daha fazlası için kullanılabilir.

Mobil uygulamalar tahmin edemeyeceğiniz sektörlerde dahi faydalı olabilir. Örnek verecek olursak bir evcil hayvan malzemeleri satan bir mağaza evcil hayvanına ait en eğlenceli fotoğrafı mobil uygulamaya yükleyen kullanıcılarına yönelik hediye kampanyası düzenleyebilir. Yeni annelere yönelik bir ürün pazarlayan bir mobil uygulama anneleri bir araya getirecek lokasyon bazlı organizasyonlar düzenleyebilir. Emlak sektöründe yer alan bir işletme geçmişe yönelik karşılaştırmalı emlak fiyatlarını gösteren bir mobil uygulama sunabilir. Olasılıklar sonsuz olup, biraz yaratıcılık ile kullanıcılarının aktif ve daimi olarak kullanmaktan hoşlanacakları keyifli mobil uygulamalar geliştirilebilir.

Mobil Uygulamalar için Gelecek Neyi Gösteriyor ?

Mobil uygulama tabanlı kazanç elde edimine yönelik projeksiyonlar gösteriyor ki oyun harici mobil uygulamalar önümüzdeki 5 yıllık dönemde %23 artışla 2020 yılında 182 milyar dolara ulaşacak. Gelişmekte olan ülkelerdeki her geçen gün artan akıllı cihaz adaptasyonu ile birlikte 2015 ve 2020 yılları arasında indirilen mobil uygulama oranları ikiye katlanacak.

Şu an ki farklı yaş gruplarına yönelik satın alma verileri gösteriyor ki 5-10 yıl içerisinde herkes bir mobil uygulama alışverişçisi olacak. Milenyalların(Dijital dünyanın imkanlarından sonuna kadar yararlanan yeni nesil için kullanılır) %69′ u mobil cihazlar üzerinden alışverişlerini gerçekleştiriyor. Bu oran X kuşağında %53 ve Boomer kuşağında ise %16. Artan harcama oranları ve market payı ile mobil uygulamalar, ürün görüntülemeden satın almaya kadar geçen sürecin kusursuz bir şekilde deneyimlenebilmesi adına B2C(Business to Consumer)  işletmeler için kaçınılmaz hale geliyor.

Yukarıdaki istatistikler müşterilerine mobil uygulama hizmeti teklif eden dijital ajanslar için de iyi bir haber. Ne kadar çok işletme mobil uygulama kullanımına adapte olursa, işletmenin vermiş olduğu hizmetlere olan talep o oranda artacaktır. Akıllı telefonlar için geliştirilen sanal gerçeklik ya da giyilebilir teknoloji gibi yeni trendler gösteriyor ki mobil uygulamaların yeni platformlar üzerinde de çalışabilirliği sağlanmalı.