Başlangıçta Ürün Gereksinim Dökümanına (PRD) İhtiyaç Duyduğunuzu Gösteren 4 Sebep

Belki de mobil uygulama geliştirmedeki en zorlu kısım başlangıçtır. Mobil uygulama planlama sürecinde fikriniz için ilhamın yanı sıra konseptin boyutları da değişir. Ürün vizyonunuz şekillendikçe, fikirlerin harmanlanması heyecan vericidir, ancak ürün sapmalarını azaltmak için, ürün gereksinimlerinin erkenden belirlenmesi gerekir. Dolayısıyla, başlangıç kısmı en zorlu, aynı zamanda tüm sürecin en önemli kısımlarından biridir.

Bir ürün gereksinimi belgesi (PRD) en baştan projenize odaklanmanıza yardımcı olacaktır. Bir mobil uygulama PRD’sinin amacı, iş stratejisi ve teknik gereklilikleri detaylandırarak, risk alanlarını belirleyerek ve zorlu ürün varsayımlarını belirleyerek mobil uygulama projenizin amacını tam olarak tanımlamaktır;

Bu makale, PRD ile mobil uygulama planlamasına başlamanın dört faydasını ele alacaktır.

Mobil Uygulama PRD’si Projenin Fizibilitesini Belirler

Mobil uygulama sektörü, teknik gereksinimleri doğru bir şekilde değerlendirmek için kapsamlı araştırmalar yapılmasını gerektirir: mobil uygulama planları ve pazar hazırlığı. Bir PRD, tüm araştırma ve varsayımlarınızı tek bir yerde toplar, böylece fikrinizin geliştirme için uygun olup olmadığını görebilirsiniz.

Teknik fizibilite

Mobil uygulama planlama sürecindeki ilk adımlardan biri fikrinizin teknik olarak uygulanabilir olup olmadığını belirlemektir. Mobil uygulamanın yapılıp yapılamayacağını bilmekle kalmaz, aynı zamanda ürün ekibinize geliştirme için doğru bir çerçeve oluşturmak için bol miktarda bilgi vermeniz gerekir. Temel olarak, fizibiliteyi görmeniz şu soruya cevap vermeye çalışır: Bu fikir neden uygulanmalı?

Birçok kişi, altta yatan sistemleri ve işlevselliği belirlemeye çalışmanın, bir projenin en zor kısımlarından biri olduğunu kabul eder.

Bir mobil uygulama PRD’si, gerekli ve mevcut teknolojiler dahil olmak üzere projenin tüm teknik gereksinimlerini kağıda dökmenizi sağlar; Gerekli bakım ve destek; backend sistemleri entegrasyonu; ölçeklenebilirlik ve geleceğe yönelik koruma; üçüncü parti yazılım bağımlılıkları; ve diğer hususlar. Özel bir dikkat gerektiren uzun bir teknik özellik listesi vardır. Bir PRD, her bir gereksinimi ve ayrıca projenizin genel kısıtlamaları dahilinde genel başarı şansını değerlendirmenize yardımcı olur.

Örneğin, mobil uygulama mimarisi, planlama aşamasında göz ardı edilemeyecek bir teknik gereksinimdir ve tartışmasız bir ürünün en değerli bileşenlerinden biridir; bir mobil uygulama tek başına verileri doğru ve hızlı bir şekilde işleyemiyorsa hiçbir anlamı yoktur. Mimari, kritik öneme sahiptir ve pek çok kişi başlangıçta, temel sistemleri ve işlevselliği belirlemeye çalışmanın bir geliştirme projesinin en zor kısımlarından biri olduğu konusunda hemfikir olabilir. Mobil uygulama mimarisi, genişletilebilirliği sağlamak için inşa edilmiştir, böylece mobil uygulama projenizin, özellikle kapsamı birçok kısıtlamasını destekleyebilir. Ürününüzün teknik gereksinimlerinin kaydını oluşturmak için bir PRD kullanmak, fikrinizi gerçeğe dönüştürmeye başlar ve risk alanlarını daha iyi tanımlamanıza yardımcı olur.

Mobil Uygulama PRD’si Projenizi Risklerden Korur

Mobil uygulama geliştirmede birkaç risk vardır: bütçe, kapsam, bilgi, zaman vb. Projenizi bir PRD ile başlatmak, başlangıçta risklere daha iyi hazırlamanıza ve krizi daha iyi yönetmenize yardımcı olur.

PRD’nin oluşturduğu kapsamlı liste, projenize bütçenizi doğru tahsis etmeyi öngören bir fikir vererek, bütçenizi aşma riskinden korur. Gelişimin yanı sıra acil durum ve değişim yönetimi de sağlar.

Yine, uygun belgeler olmaksızın, projeniz başlangıçtaki gerekliliklerinin ve amacının (kapsamın sürünmesi olarak da bilinir) ötesine geçme riski taşımaktadır. Kapsamın kayması gecikmelere neden olur ve bütçenizde değişikliğe sebep olur, dönüşüm sürecinde kaybedilen geri izleme veya yeniden işleme özelliklerinde yapılan değişikliklere ilave geliştirmeler yapılmasına sebep olur. Bir mobil uygulama PRD’si, sizin ve ekibinizin, ürünün en kritik bileşenlerine odaklanmasına yardımcı olur ve vizyonunuzu somutlaştırmaya yönelik çalışmaların tamamını görmenizi sağlar. PRD’nin oluşturduğu kapsamlı liste, projenize bütçenizi doğru tahsis etmeyi öngören bir fikir vererek, bütçenizi aşma riskinden korur. Gelişimin yanı sıra acil durum ve değişim yönetimi de sağlar.

Mobil Uygulama PRD’si Değişim Yönetimini Destekler

Mobil uygulama geliştirme sürecinde değişim kaçınılmazdır. Bu gerçeğin göz ardı edilmesi, geliştirme maliyetlerinin yükselmesine neden olabilir ve başlangıçta iş hedeflerine ve kullanıcı gereksinimlerine cevap vermeyen bir mobil uygulama ile sonuçlanabilir. Bir PRD, mobil uygulamanızda bu durumun önlenmesine yardımcı olacaktır.

PRD’niz olmazsa uygulama konseptinizi ve onunla ilişkili tüm gereksinimlerini, kullanıcı değeri ve maliyet yansımalarını görme şansınızı kaybetmeniz çok ama çok kolaydır.

PRD’niz projenizin ne kadar karmaşık olduğunu gösterecek ve mobil uygulama planlaması projenin birkaç sistem, alt sistem ve işlevsellik içerdiğini ortaya koyacaktır. Doğru belgeler oluşturarak, ekip üyeleriyle birlikte yapılacak geliştirme değişikliklerinin hatalara veya gereksiz değişikliklere yol açmamasını sağlayacaktır.

Amaç, PRD’de belirtilen ilk gereksinimler ile gerçekte geliştirilenler arasındaki dalgalanmayı en aza indirmektir; Bununla birlikte, kullanıcı talebi, teknolojik ilerleme ve rekabet gibi dış güçler geliştirme esnasında ortaya çıkar. Bu beklenmedik gerçeklikler, sizin ve ekibinizin, gelişimin U dönüşü yapması gerektiğini düşünmesine neden olabilir, ancak yeni gereksinimlerin mobil uygulanmasını hızlandırmak yerine, PRD’niz, projeniz hedeflerinizle ilgili değişiminin gerekliliğini dikkatlice düşünmek için bir referans olarak hizmet eder. PRD’niz olmazsa mobil uygulama konseptinizi ve onunla ilişkili tüm gereksinimlerini, kullanıcı değeri ve maliyet yansımalarını görme şansınızı kaybetmeniz çok ama çok kolaydır.

PRD Sizin Tercümanınızdır

PRD’nizi tercümanınız olarak düşünün. Ürününüz için bir vizyonunuz var, ancak ekibinize resmileştirilmiş belgeler vermediyseniz, sizin konseptinizi tam olarak anlamama ihtimali vardır. Bir mobil uygulama PRD’sinin temel amacı belirsizliği ortadan kaldırmak ve mobil uygulamanızın temelini atmaktır.

Belirli bir gereksinim sizin için net olarak gözükse de, ürün ekibinizin mobil uygulamayı tamamen farklı bir bakış açısıyla gördüğünü unutmamak gerekir.

(Üst kısım = 1 – kullanıcının gördüğü 2 – proje liderinin gördüğü  3 – mühendisin tasarladığı 4 – yazılımcının yazdığı 5 – satış departmanının anlattığı

Alt kısım = 1 – projenin anlatılışı 2 – yapılan işlemler 3 – kullanıcının faturası 4 – destek biriminin destekleme şekli 5 – kullanıcının gerçekten ihtiyacı olan)

Hataların çoğu yanlış anlaşılmalardan kaynaklanır, bir gereklilik belirtilmiş veya belirtilmemiş olsun, yanlış gelişmeye neden olabilir. Proje kapsamını değiştiren ve çıkış sürenizi yavaşlatan bu yüksek maliyetli hatalardan kaçınmak için PRD’ye ihtiyacınız vardır. PRD, sizin ve ekibinizin başarılı bir proje oluşturmasını sağlamak için sahip olmanız gereken en önemli araçlardan bir tanesidir.

PRD mobil uygulama planlaması için başlangıç noktasıdır. Belge, geliştirmeye başlamadan önce her ürün gereksinimini anlamanıza ve netleştirmenize yardımcı olur. Bir mobil uygulama geliştirme sürecinde, ekibinizdeki herkesin projenizin her adımını doğru şekilde anlamasını sağlayacak bir iletişim aracıdır.