Yeni Mobil Uygulama Fikirlerine Dair Yöntemler

Bugünün dünyasında aktif olarak 2 milyar akıllı telefon kullanılmaktadır. Yeni mobil uygulama fikirlerine dair yöntemler ve bu sayı her geçen gün artmaktadır. Elverişliliği ve fonksiyonları dolayısı ile insanlar akıllı telefonları tercih etmektedirler. Bu küçük aletler, içlerinde yer alan mobil uygulamalar sayesinde günlük hayatlarımızı kolaylaştırmaktalar.

Uygulamalar aynı zamanda birçok insanı zenginleştirdi. Birçok girişimci(startup), binlerce mobil uygulama geliştirerek tüm dünyaya hızlıca yayıldı. Peki bu fikirleri nereden buldular ya da nasıl geliştirdiler, ya siz ?

1. Parayı şimdilik unutun

Eğer yeni bir mobil uygulama geliştirmek istiyorsanız, bilmeniz gereken ilk şey bir uygulamanın gerekli/temel bir iş ya da başlangıç fikri olmadığıdır. Sadece bir sorunu çözmek için ya da eğlence amaçlı birçok uygulama mevcuttur. Uygulama fikriniz gelirinize bağlı olarak çalışmamalıdır. İlk olarak yapmanız gereken mükemmel bir uygulama geliştirmeye odaklanmak olacaktır. Başlangıçta parayı düşünmeyin. Yapmanız gereken bir çok kullanıcıyı etkisi altına alacak fikri bulmak olacaktır. Yatırımcıların sizi farketmesini ve desteklemesini sağlamak için konsept bir kanıta ihtiyacınız olacaktır.

2. Varolan uygulamaların adaptasyonu

Varolan bir uygulamadan esinlenmek ya da olduğu gibi kopyalamak iyi ve kolay bir fikir gibi gözükebilir. Popüler uygulamalara bakarak konseptleri hakkında fikir sahibi olabilirsiniz. Büyük firmalar dahi bunu yapıyorlar. Facebook ve Twitter’ a bakacak olursak birbirlerinden esinlendiklerini görebilirsiniz.

Birçok sosyal medya uygulaması Facebook’ un başarısından etkilenmiştir. Kalabalıklarda gezinmekten çekinmeyin. Kalabalık bir ortam iyi bir fikre dayanmaktadır. Yeni bir fikir geliştirmiş olsanız ve hit olsa dahi, rekabetten kaçınamayacaksınız.

Rekabetten kaçınmanın tek yolu kötü bir fikre sahip olmaktan geçmektedir. Bunu istiyor olamazsınız, değil mi ? Uygulama marketlerinde bulduğunuz 2 farklı uygulamadan aldığınız fikirleri bir araya getirip cazip yeni bir uygulama yaratabilirsiniz.

3. Beyin Fırtınası

Birçok mobil uygulama fikri çalışma arkadaşları, arkadaşlar ya da aile ile yapılan konuşmaların çıktısı olarak doğmuştur. Arkadaşlarınız ya da aileniz ile bir araya gelerek yeni bir uygulama geliştireceğinizden bahsederek onların fikrini alın. Bazılarının sizinle aynı fikirde olduğunu keşfederek, ortaklık yapabilirsiniz. Fikirlerini uygulamanızda kullanacağınıza dair bilgilendirmeniz sizi olası doğabilecek yasal sorunlardan kurtaracaktır.

4. Sorunları fırsata çevirin

İnsanların her gün karşılaştıkları sorunları dile getirmek adına birçok uygulama geliştirilmiştir. Bu sorunlar iletişim alanından yaşam stiline (lifestyle) kadar çeşitlilik göstermektedir. Bu gibi sorunları gözlemleyerek bir uygulama işe çözmeyi deneyin. Daha önce arayıpta bulamadığınız bir uygulamayı siz geliştirin.

Arkadaşlarınız bu gibi sorunları keşfetmenize de yardımcı olabilir. Apple store ya da google play uygulama marketlerinde yapacağınız online bir araştırma açıkları keşfetmenize yardımcı olacaktır. Varolan düşük performanslı uygulamalara bakarak daha iyisini geliştirmeniz mümkün.

5. Yeni fikirler için sosyal medyada araştırma yapın

Mobil uygulama fikri bulmak için sosyal medya en iyi platformlardan biri olsa gerek. Birçok insan hayal kırıklıklarını ve düşüncelerini sosyal medyada dile getirmektedir. Uygulama gerektiren birçok sorun ya da fikir keşfedebilirsiniz. TweetDeck, Hootsuite veya Social Mention gibi araçları en iyi şekilde kullanarak insanların neye ihtiyacı olduğunu yakalamanız mümkün. “I wish” (diliyorum) anahtar kelimesi ile arama yaparak birçok bilgiye ulaşabilirsiniz.

6. Geleceği hayal edin

Bir sonraki büyük akım ne olacak ? Gelecek hakkında düşünerek, arka planda inşa etmeye başlayın. Başarılı mobil uygulamaların ve startupların geleceği bugüne taşıyan innovatif yapılar olduğunu unutmayın. Facebook bize geleceğin iletişim şeklini belirlerken whatsapp ise geleceğin yazışma şeklini belirledi. Diğerlerinin yolu açmasını ve takip etmeyi beklemektense gelecek hakkında düşünün ve bu alanda lider olun.

7. Akıllı telefonları yükseltin

Bir uygulama, kullanıcıların akıllı telefon deneyimini arttırmalıdır. Akıllı telefonların fonksiyonlarını keşfedin ve bu özelliklerin performanslarını arttırabilecek yöntemler hakkında düşünün. Hesap makinası ya da Truecaller gibi varolan özellikleri geliştirebileceğiniz gibi yenilerini (torch gibi) ekleyebilirsiniz. Akıllı cihazınızı scanner ya da fener gibi bir başka cihaza dönüştürme fikri üzerine de düşünebilirsiniz.

8. Günlük tutun ve meditasyon yapın

Meditasyon ve günlük tutma tavsiyesi yeni bir uygulama fikri bulmanıza yardım edebileceği kulağa saçma gelse de deneyin görüceksiniz. Meditasyon aklınızı boşaltmanıza yardımcı olarak, yeni ve iyi bir fikirle çıkmanıza yardımcı olacaktır. Günlük ise düşünce ve deneyimlerinizi kayıt altında tutarak, daha önce aklınıza gelen fakat hatırlayamadığınız noktalarda sizi aydınlatacaktır. Milyon dolar değerinde bir fikir olabilir, fikirlerinizi günlük olarak kayıt altına alın.

9. Araştırma

Herşeyin temelinde araştırma yatmaktadır.  Mobil uygulama fikirleri için arayıştayken araştırmadan kaçış yoktur. Araştırma sadece yeni fikirler bulmanıza yardımcı olmakla kalmayıp, pazar araştırması yapmanızı da sağlayacaktır.

Bugün android ve apple uygulama markette 2 milyondan fazla uygulama bulunmaktadır. Birçok insan bir uygulama fikri ile harekete geçmektedir, siz de aynı şekilde yola çıkabilirsiniz. Unutmayın ki mobil uygulamalar  sadece para ile ilgili değildir. Bir probleme çözüm getirmektir. Bazen de sadece eğlence. Bu bakış açısı ile belki de bir sonraki uber ya da angry birds’ ün sahibi siz olabilirsiniz.

mobil uygulama yapmak