Mobil Uygulama Yaptırmanın Maliyeti Nedir ?

Mobil Uygulama Yaptırmanın Maliyeti Nedir ? sorusuna verilecek cevap oldukça değişkendir. Bir arabanın fiyatını sormaya eşdeğerdir. Ne tür bir araba almak istiyorsunuz ? Yüksek km ye sahip  kullanılmış bir ikinci el araba mı yoksa yepyeni, egzotik, lüks bir araba mı ? Aynı durum mobil uygulamalar için de geçerlidir.

Eğer bir ön araştırma yaptıysanız, ki öyle olması muhtemel. Bu yazıyı okumadan önce  bir çok farklı cevap almış olmalısınız. Mobil uygulama yaptırmanın maliyeti birkaç bin dolar’ dan birkaç yüz bin dolara kadar değişen fiyat aralıkları söz konusudur.

Neden ? Çünkü mobil uygulama geliştirme birçok değişken içermektedir. Sonuç olarak da fiyat tüm bu faktörlere bağlıdır. Değişken fiyatların bir diğer nedeni ise teknolojinin oldukça yeni ve gelişmekte olması. Örnek verecek olursak; 2015 yılı Şubat ayında yeni çıkan hibrid mobil uygulama geliştirme teknolojisi ile küçük bir işletme için gerekli bir mobil uygulamanın maliyeti ortalama olarak 49 $’ dan 38,5 $ a düştü.

Yeni araçlar ve yöntemler gelişirken, mobil uygulama geliştirmenin maliyeti düşmekte. Çünkü uygulama geliştiricilerin uygulama geliştirme için harcadıkları zaman azalmakta ve dolayısı ile harcanan işgücünün azalması fiyatlara yansımaktadır. Bir başka deyişle, mobil teknolojiler geliştikçe mobil uygulama geliştirmek kolaylaşmakta, satın alınabilir alternatifler ortaya çıkmaktadır.

Aslına bakarsanız, birçok faydalı fonksiyon ve şablonun hazır geldiğ tak-çalıştır (plug&play) teknolojisinin gelişmesi ile küçük işletmeler kendi uygulamalarını geliştirebilmelerine olanak sağlandı. Detaylı bir mobil uygulama geliştirmenin maliyetini anlayabilmek için maliyeti etkileyen farklı değişkenleri inceleyelim. Bir diğer yandan da basit bir mobil uygulama geliştirici aracının nasıl yardımcı olabileceğine göz atalım.

 

İç Kaynak veya Dış Kaynak Kullanarak Geliştirilen Mobil Uygulama Maliyetleri

Birçok durumda, şirket içi(in-house) ürünler daha iyidir fakat bu yöntem daha pahalıya mal olabilir. Bu nedenle birçok şirket mobil uygulama geliştiren şirketleri tercih etmektedir. Ama bu durum halen dış kaynak kullanımı ya da in-house konusunu sonlandırmamaktadır. Kendi tasarım ekiplerini her daim hazır bulundursalar da yine de mühendislik ve geliştirme ekiplerini dış kaynak olacak şekilde planlayabilirler. Bu durum ilk başta maddi olarak kazanç sağlıyor olarak görünse de günün sonunda yüksek bütçeli bir geliştirme ekibini iç kaynak olarak planlamaya gitmek durumunda kalabilirsiniz.

Sıfırdan şirket-içi(in-house) bir mobil uygulama yapmanın zaman ve bütçe açısından maliyetli bir durum olduğundan dolayı, mobil uygulama firmalarının önerebileceği avantajlı durumlardan mahrum olmamak adına iyi bir durum tespiti yapmanız gerekmektedir.

Herhangi bir mobil uygulama geliştirme ekibine ya da ajansa sorabileceğiniz muhtemel birçok sorular aşağıdaki gibi olacaktır ;
  • Mobil Uygulamam üzerinde kim çalışıyor olacak ?
  • Daha önce hangi mobil uygulamalar üzerinde çalıştılar ?
  • Mobil Uygulama ne kadara mal olacak ?
  • Mobil Uygulama ne kadar sürede geliştirilecek ?
  • Mobil Uygulamayı hangi yöntem ile geliştiriyorsunuz ? Native kod veya hybrid kod ?
  • iPhone mobil uygulamasını geliştirmek ne kadara mal oluyor ?
  • Android mobil uygulamasını geliştirmek ne kadara mal olmakta ?
  • Mühendislik ve geliştirme kim tarafından gerçekleşiyor ?
  • Mobil uygulama geliştirme maliyetini nasıl hesaplıyorsunuz ?
  • Mobil uygulama maliyetini düşürmenin yolları nelerdir ?
  • Sizinle bir mobil uygulama geliştirmenin ortalama fiyatı nedir ?

Mobil uygulama yaptırmanın maliyeti nedir, genel olarak mobil uygulama fiyatı belirlendikten sonra, geliştirme aşamalarını belirleyecek sorularınızı yönlendirin. Planlama, tasarım, mühendislik özellikleri, mobil uygulama altyapısı, mobil uygulama yönetimi, test & soru/cevap bölümü ve mobil uygulama marketlerinde yayınlanması ..  Bu gibi adımlar için mobil uygulama maliyet hesabını belirlemek için sorabileceğiniz sorular ;

  • Mobil uygulama planlama maliyeti nedir ?
  • Mobil uygulama tasarım maliyeti nedir ?
  • Mobil uygulama mühendislik maliyeti nedir ?
  • Mobil uygulama altyapı maliyeti nedir ?
  • Mobil uygulama yönetimi için herhangi bir ücret talebi var mıdır ?
  • Mobil uygulamanın test maliyeti nedir ?
  • Mobil uygulamanın hayata geçirilmesi (uygulama marketlerinde yayınlanması) için ek bir ücret var mıdır ?

Eğer cevaplar sizi tatmin etmediyse veya bireysel müşteriler ile detayları paylaşmayı tercih etmiyorlarsa, bir başka şirket ile görüşmeyi tercih edebilirsiniz.

Waterfall(Şelale) ve Agile(Atik) Teknikleri için Mobil Uygulama Maliyet Analizi

Her iki mobil uygulama geliştirme tekniği arasındaki en önemli fark planlama ve hız faktörleridir. Waterfall tekniği her aşama için detaylı bir planlama gerektirir. Her adım ne kadar sürede, ne kadar maliyetle gerçekleşecek gibi birçok sorunun cevabını tanımlar. Tahmin edeceğiniz üzere bu işin teslim süresini biraz uzatacaktır. Ama takdir edersiniz ki iyi bir planlama işim kalitesini artırmaktadır. Proje sonunda her adım ve adımın ne kadar sürede tamamlandığına dair tutarlı ve net kayıtlar elde etmenizi sağlayacaktır. Bu yöntem daha sonraki çalışmalarınızın tasarım ve mobil uygulama adımlarını gelişmesine olanak sağlarken bir yandan da süre ve maliyetler hakkında daha iyi bir fikre sahip olmanızı sağlar.

Agile tekniği ile geliştirilen mobil uygulamalar ise daha az planlama gerektirmektedir. Mobil uygulama geliştiriciler hızlıca aksiyon alabilme esnekliğine sahiptirler. Kontrollü ve organize ilerlemek isteyenler için bu yapı tehlikeli olabilir fakat kendi içinde faydaları vardır. İşin teslim süresinin kısaltmasının yanısıra bu tekniğin adaptasyonu yüksek ve verilere göre waterfall tekniğine oranla 3 kat daha başarılıdır. Waterfall tekniğinin kalıplaşmış, planlı yapısının yanısıra Agile tekniğinde mobil uygulama geliştirici, kodları gelişen gereksinimlere göre yönlendirebilir.Bu kadar hızlı ilerlemenin sakıncaları da olabilir. Geliştiricilerin ani hamleleri maliyeti arttırabilir. Siz farkına varmadan önce maliyet bütçeleri çoktan aşmış olabilir. Eğer kısıtlı bir zamanınız var ise (ör: tatilden önce alışveriş uygulamanızı yayına almak gibi) Agile tekniğini seçmekten başka şansınız olmayabilir.

Maliyeti Düşük Hazır Mobil Uygulama Geliştirme Yöntemleri

 

Mobil Uygulama Yaptırmanın Maliyeti Nedir ? Bir Uygulama Ne Kadara Mal Olmaktadır ? Maliyeti Düşük Hazır Mobil Uygulama Geliştirme Yöntemleri

Tüm bu değişkenlere bakıp dolar işaretlerini görmemeniz olanaksız olsa da şevkiniz kırılmasın. Tüm bu yüksek maliyetli değişkenler sadece sıfırdan özel tasarım mobil uygulamalar için geçerlidir. Alternatif çözüm olarak içerik yönetim sistemi üzerine kurulu mobil uygulama geliştirebileceğiniz sistemler söz konusudur.

Profesyonel bir görünüş ve davranışa sahip kendin-yap DIY websiteleri için tanıtımları görmüş olmalısınız. Siz de kendi uygulamanız için  aynısını gerçekleyebilirsiniz. Genel geçer teknoloji kurallarına hakim küçük bir ekip ile uygulamanızı birkaç gün içerisinde hayata geçirebilirsiniz.

Bu mobil uygulama geliştirme çözümlerinin birçoğu, 200.000 küçük işletme için yüksek fonksiyonaliteye sahip, kaliteli ve uygun fiyatlı uygulama çözümleri sunmaktadır. Eğer lokal bir pizzacının nasıl böyle kusursuz bir mobil uygulamaya sahip olduğunu düşünüyorsanız, hazır mobil uygulama geliştirme araçları doğru cevap olacaktır. Böylece, “connected” olduklarına ilişkin dedikodulara son verebilirsiniz.

 

Kendin-Yap (DIY) Mobil Uygulama Geliştirme Platformunun bu kadar uygun fiyatlı olmasının nedeni nedir ?

Her uygulamayı sıfırdan inşa etmektense, içerik yönetim sistemi üzerine tasarlanmış, test edilmiş ve etkinliği kanıtlanmış bir mobil uygulama size birçok özelliği, tasarım şablonlarını ve kendi mobil uygulamanızı biraraya getirmenize olanak sağlayacak, diğer seçenekleri hazır olarak sunacaktır.

Hangi mobil uygulama geliştirme firmasını seçeceğinize yönelik kafa yormanıza gerek kalmadan mobil uygulamanızın geliştiricisi kendiniz olun. Hazır özellik ve şablonlar ile kodlama bilmenize gerek kalmadan, mobil uygulama teknolojilerine ait herhangi bir uzmanlığa sahip olmadan kendi uygulamanızı yapın. Kaliteli bir hazır mobil uygulama geliştirme platformu size mobil uygulamanızı profesyonel hale getirebileceğiniz geniş bir webinar kütüphanesi, adım adım anlatan kılavuz kitapçıklar ve faydalı makaleler sunacaktır.

Waterfall ya da Agile yaklaşımı ? Kendi mobil uygulamanızı kendi zaman planınıza göre geliştirebilirsiniz. Hazır bir mobil uygulama geliştirme platformunu kullanıyor olmanın bir diğer güzelliği ise mobil uygulamanızda hata ve aksaklıkların olmayacağını biliyor olmanızdır. Yayınla tuşuna basmadan önce planlama ya da test aşamalarına gerek olmadan  herşeyin hazır olması büyük bir avantaj. Mobil uygulama yaptırmanın maliyeti nedir, ek olarak, hazır bir çözüm üzerinden ilerlediğinizde maliyet gözle görülür şekilde düşecektir.

Mobil uygulama endüstrisi ilerlemeye ve gelişmeye devam ederkenmobil  uygulamanız da gelişmeye ve güncel kalmaya devam edecektir. Gelişen trendleri takip eden Kendin-Yap platformları, mobil uygulamanızın sahip olmasını istediğiniz özellik ve araçları size sunuyor olacaktır. Bu nedenle, mobil uygulamanızın güncel olmadığı ya da bütçe planlamasını aşacağı endişesine kapılmanıza gerek kalmamaktadır.

Genel Olarak Bir Mobil Uygulama Ne Kadara Mal Olmaktadır ?

Özel yapım ya da hazır mobil uygulama geliştirme platformu kullanma gibi seçeceğiniz yönteme bağlı olarak çok farklı fiyat aralıkları çıkacaktır. Özel yapım mobil uygulama fiyatları ortalama $37,913 ve $171,450 fiyat aralığında değişen bir piyasaya sahip olup bazı durumlarda $500,000′ a kadar ulaşabilir.

Kendin-Yap yöntemi ile geliştirdiğiniz bir mobil uygulama ise sadece aylık $5-$43 gibi bir bakım ücretine mal olacaktır. Bu bakım ücretlerine sürekli destek, araçlar, ve mobil uygulamanızın güncellenmesi dahil olacaktır. Birçok şirket mobil uygulamaların devam eden bakım ve güncelleme giderlerini unutmaktadır.

Sonuç

Mobil uygulama yaptırmanın maliyeti nedir, mobil uygulama geliştirme için genel geçer bir standart maliyet fiyatı mevcut mudur ? Tam olarak ne aradığınıza bağlın olarak değişecektir. Eğer aradığınız iş gereksinimlerini karşılamamın ötesinde tamamı özelliştirilmiş görünüme sahip lüx bir mobil uygulama ise saatlik $75 ile $800 arasında bir fiyatı gözden çıkarmalısınız.

Veriler gösteriyor ki çoğu zaman rakamlar $39,913 dan başlayıp $500,000 aralığında değişmektedir. Özel tasarım mobil uygulamaların her işletme türü için gerekli olmadığını aklınızdan çıkarmayın. Eğer işletmenizin mobil uygulama marketde diğer ürünlerle rekabet edebileceği bir mobil uygulama arayışı içindeyseniz, aylık 5$-43$ lık bir ücret ile sizi oyuna dahil edebilecek çözümler bulunmaktadır.

Mobil uygulama yaptırmanın maliyeti nedir, Kobiniz için gerekli mobil uygulamanın reel maliyeti ne olacak ? Tutar düşündüğünüzden daha fazla olsa da eğer uygun araçları kullanırsanız daha düşük bir fiyata mal ediyor olabilirsiniz.