Mobil Web Sitesi mi Mobil Uygulama mı?

Mobil Web Sitesi mi Mobil Uygulama mı? Çoğu insan mobil uygulamanın gereksiz olduğunu ve mobil cihazlarda düzgün görünen bir duyarlı temanın, mobil web sitesinin yeterli olacağını düşünmektedir. Diğerleri ise mobil uygulamaların web sayfalarının karşılayamayacağı faydalarının olduğunu düşünmektedir. Kim haklı?

Herkes mobil cihazlar ile uyumlu ve iyi görünen bir web sayfasına ihtiyaç duymakta. Kullanıcı ihtiyaçlarına cevap veren ve mobil cihazlara duyarlı bir web sayfasına sahip olmak o kadar da zor değil.

Mobil cihaz kullanımının doruk noktasına ulaştığı günümüzde insanlar, web sayfanızı mobil cihazlarında görüntülemeye çalışacaklardır dolayısıyla bunu destekliyor yani bir responsive web sitesine ihtiyacınız vardır. Mobil uyumlu bir web sayfasına ihtiyacınız olduğu kesin fakat yine de mobil uygulama sahibi olmalı mısınız? Mobil bir uygulama, mobil web sayfanızdan daha mı iyidir?

Mobil bir uygulamamı yoksa mobil bir web sayfası mı işiniz için daha uygun buna göz atalım:

Mobil web sayfası artıları ve eksileri

Mobil web sayfası web sitenizden bağımsız çalışan bir uygulama değildir, tüm ekran çözünürlük ve boyutları için çalışan bir tasarımdır. Eğer optimizasyon ayarları düzgün yapılırsa daha küçük ekranlı mobil cihazlarda da kullanıcılar web sitenizde yer alan tüm içeriğe erişebileceklerdir.

Herkesin bir websitesi ve mobil uyumlu bir web sayfasının olduğunu düşünecek olursak bu karşılaştırmayı mobil sayfanın mobil bir uygulamaya göre artıları ve eksileri olarak ele alabiliriz;

Artıları

Uygun fiyat – Genellikle websitenizin tasarım ücretlerine dahildir

Mobil websitesi tüm cihazlar için uyumludur – iOS ve Android olarak ayırmanıza gerek yoktur.

Kolay kurulum – Uygulama marketlerinde yayınlamak için uğraşmanıza gerek yoktur. Sadece ihtiyacınız olan bir domain ve hosting.

Eksileri

Anlık bildirim gönderilmez

Çevrimdışı erişim  olmaz

Uygulama marketlerinde (AppStore ve Google Play)  görünürlük olmaz

Zayıf bir tasarımın yol açabileceği sorunlar:

Performans problemleri

Dağınık tasarım

Zayıf kullanılabilirlik

İyi tasarlanmış bir mobile duyarlı site işiniz için büyük bir getiri kaynağı olabilir. Internet trafiğinin %80’inin mobil olduğunu düşünecek olursak, işletmeniz için bir tane mobil duyarlı websitesine ihtiyacınız olduğu apaçık ortada.

Kurulumu zahmetsiz ve masrafsız olup tüm cihazlar ile uyumludur. Ayrıca bakımı ve güncellemesi de kolaydır.

Mobil web sitelerinin yetersiz kaldığı noktalar

Mobil optimizasyonu düşük birçok web sayfasının her ziyaret edilişinde kullanıcıların anında sayfadan ayrılmasına neden olan  reklam, popup ve görmek istemeyeceğiniz  birçok içerik ile doldurulmuştur.

Fazla optimize edilmiş doğal bir mobil uygulama gibi çalışması amaçlanan, yüklü animasyon ve şablon yapısına sahip mobil websiteleri ise genellikle daha da karışıklığa sebep olacaktır.

İyi tasarlanmış bir mobil websitesi bunun gibi birçok problemin üstesinden gelebilir fakat yine de mobil bir uygulamanın yapacaklarını tam anlamıyla yerine getiremeyecektir. Mobil uygulamanın avantaj ve dezavantajlarına göz atalım ;

 

Mobil Uygulamanın Artıları ve Eksileri

Mobil uygulamalar websitelerinin yapamayacağı anlık bildirim ve çevrimdışı erişim gibi birçok özelliği yerine getirecektir. Bazı kullanıcılar/ bloggerlar için bu özellikler çok önemli olmasa da birçok işyeri bu özelliklerden faydalanabilir.

Artılar

Anlık Bildirim – Mobil uygulama kullanıcılarınıza mesajı gönderme, kullanıcı etkileşimini arttırma

Çevrimdışı Erişim – Uçaktayken makale okuma, podcast yayın dinleme ya da ürün kataloğu inceleme

Mükemmel performans – iyi tasarlanmış bir uygulama web sayfasından daha hızlı olabilir

Daha az karmaşıklık – Web sayfanızın tasarımına bağlı olsa da uygulamalar daha az karmaşa içermektedir

Uygulama marketlerinde yer alma – bir diğer anlamı ile müşterilerinizin gözü önünde olma, ana ekranlarında ve sadece bir buton kolaylığı erişimin

Eksileri

Ekstra gider –  bazı mobil uygulamaların maliyeti düşük (ör: aylık 5$ ) olsa da yine de ekstra bir maliyet olarak görülmekte

Ekstra kurulum – Uygulamanın kurulumu ve  uygulama marketinde yayına verilmesi

Mobil uygulamalar kullanıcılarınızın içeriğe daha hızlı erişmesine yardımcı olur. Makale de yayınlasanız ürün satışı da yapıyor olsanız Anlık bildirim gönderimi oldukça iyi bir avantajdır.

Uygulamalar, uçaktayken müzik dinleme ya da makale okuma gibi çevrimdışı içerik erişimi için mükemmeldir.

Ekstra zaman ve maliyet gerektirdiği için çoğu işletme bunun için hazır değildir.

Kazanan

Mobil Web Sitesi mi Mobil Uygulama mı? konusunda kazanan iş modelinize bağlı olarak değişmektedir. Genel bir blogger için websayfası yeterli olacaktır. Instagram gibi bir şirket içinse mobil uygulama kazanan olacaktır.

Mobil Web Sitesi mi Mobil Uygulama mı? Birçok işletme içinse her ikisinin bir arada olduğu bir paket kazanacaktır.

Bir örnek olarak online market ele alınabilir.   Websiteniz üzerinden alışveriş yapan müşterilerinize neden uygulama üzerinden de erişim sağlamayasınız. Dergiler yeni yayınlanan makaleleri anlık bildirim ile bildirebilir.

Mobil stratejinizi belirlerken herhangi bir yöntemi seçmektense her iki yöntemin de avantajlarından yararlanmak en iyi çözüm olacaktır.

Mobil cihazlarda uygulama kullanımı %90, tarayıcı kullanımı sadece %10 civarındadır. Bu oran göz önüne alındığında  bir mobil uygulama sahibi olmak işletmenize avantaj sağlayacaktır.

Mobil Web Sitesi mi Mobil Uygulama mı? sorusuna verilecek en kapsamlı cevap  işletmenin tercihleri ve maliyetler önemli bir değişken olacaktır.

Mobil bir websiteniz mi var? sadece birkaç adımda ve düşük bir maliyetle bir mobil uygulama sahibi olabilirsiniz. Çoklu mobil uygulama geliştirme sitelerinden işlemeniz için bir mobil uygulama yapmak sadece birkaç adımda mumkündür.