Gereksinim Dökümanı (PRD) Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Mobil Uygulama Gereksinim Dökümanı (PRD), geliştirme başlamadan önce bir mobil uygulamanın temel işlevlerini ana hatlarıyla gösterir. Ana amacı, mobil uygulamanın amacı, hedefleri ve işlevselliğini içeren temel ayrıntıları açıklamaktır. Döküman, iletişim için bir araç olarak hizmet eder, gereksinimin ne olduğunu ve ürününüzü nasıl ele aldığını açıkça belirtir. Bir mobil uygulama PRD’si ile, geliştirme sürecinde ortaya çıkabilecek iletişim sorunlarını azaltmak için hazırlıklı olacaksınız, böylece mobil uygulamanızın genel hedefine odaklanabileceksiniz.

Gerekli tüm bilgileri mümkün olduğu kadar açık bir şekilde içeren bir gereksinimler belgesi yazmak zor olabilir. Bu makale, bu belgeyi hazırlarken aklınızda bulundurmanız gereken 4 önemli konuyu tartışacak, bu makale sayesinde ürününüzü geliştirmenize yardımcı olacak etkili bir uygulama gereksinimleri belgesi yazabilirsiniz.

  1. Üst Düzey Olsun

Ürün gereksinimleri dökümanının amacı, herkesin mobil uygulamanın amacı konusunda aynı noktada olmasını sağlamaktır. Gereksinim dökümanları üst düzey olmalıdır, çünkü yeni bilgiler ve öğrenmeler söz konusu olduğunda ürün değişecek ve gelişecektir. Sonunda ne olduğunu, neden geliştirmek istediğinizi, kimin için olduğunu ve ne zaman ihtiyaç duyulacağını eklemek isteyebilirsiniz.

Herhangi bir mesleki dil kullanımını söz konusu olmamalı. Ürün gereksinimi dökümanında ortak terimler ve ifadeler kullandığınızdan emin olun, böylece herhangi bir karışıklık olması ihtimalini azaltırsınız. Belirli bir gereksinim sizin için net olarak gözükse de, ürün ekibinizin mobil uygulamayı tamamen farklı bir bakış açısıyla gördüğünü unutmamak gerekir.

  1. Esnekliğe İzin Verin

Mobil uygulama gereksinim dökümanı çok fazla ayrıntı dahil etmemeniz önemlidir. Bu çelişkili görünse de, ürün gereksinimlerinizin esnekliğe izin verdiğinden emin olmalısınız. Gereksinim dökümanınız çok fazla ayrıntı içeriyorsa, ürününüz mühendislik aşamasına geçmeden önce, büyük olasılıkla proje ilerledikçe, zamana ve kaynaklara bağlı olarak değişikliklere uğrayacaktır. Esnek bir geliştirme sürecine sahip olmak, yaklaşan sprintlerde değişiklik yapmanızı mümkün kılacaktır. Unutmayın, mobil uygulama gereksinimleri dökümanınız sizin başlangıç noktanızdır.

  1. Gerektiği Kadar Spesifik Olun

Aynı zamanda, çok az ayrıntıdan da kaçınmanız gerekir. Mobil uygulama gereksinim dökümanı eksiklikler olmamalıdır. Tüm önemli konuları kapsadığından emin olun. Hiçbir şeyin gözden kaçmamasını sağlamak için geliştirme ekibini dökümanı gözden geçirsin. Kilit noktalarınızın gerçekten göze çarpmasını sağlamak önemlidir, böylece ekibiniz bir deneme metni okumuş olmaz. Gereksinimlerin spesifik olması ve mümkün olduğunca açık olması gerekir.

  1. Takımı Dahil Et

Gereksinimlerinizi hiçbir girdi yokken oluşturmayın. Ekibinizin muhtemelen çeşitli deneyimleri ve fikirleri vardır, bu yüzden bundan faydalanmak önemlidir. Ürün ekipleri mobil uygulamanın geliştirilmesine rehberlik etmesi için PRD’yi kullanır, böylece ürünü oluşturmak için neyin gerekli olduğunu anlayabilirler. Farklı bakış açıları elde etmek etkili bir mobil uygulama gereksinimleri dökümanı için hayati öneme sahiptir.

Büyük Bir Mobil Uygulama PRD’si İçin Kontrol Listesi:

Harika bir PRD’nin şunları içermesi gerekiyor:

  • Soru gerçekçi mi?
  • Döküman daha fazla açıklama gerektiriyor mu?
  • Takip etmesi ve anlaması kolay mı?
  • Belirsiz bırakılan bir şey var mı?
  • Ve en önemlisi, ürün, çekirdek bir kullanıcı grubu için bir problemi çözüyor mu?

Uygulama Pazarının Değerini Karşılıyor musunuz?

Mobil uygulamayı tanımlama sürecinde daima pazara üstün değer sunmaya odaklanmak önemlidir. Mobil uygulamayı neden oluşturduğunuzu unutmak kolaydır, ancak iyi bir ürün tanımlarken, her zaman kullanıcılarınıza sunduğunuz değere odaklanmayı unutmayın.

Mobil uygulama geliştirmeye başladığınızda, göz önünde bulundurulması gereken birçok görkemli fikir ve özelliğe sahip olma düşüncesi yaygındır, ancak odak noktanızı, en önemli değeri sağlayan temel özelliklere kadar daraltmanız gerekir. Mobil uygulamanın En Sade Hali (MVP), kullanıcılarınızdan bilgi toplamak için etkili bir yoldur, böylece ürünü tekrarlayabilir ve geliştirebilirsiniz. MVP’nin amacı, geliştirme maliyetlerini en aza indirirken hızlı bir şekilde anında değer sağlamaktır. Mobil uygulamanızı geliştirmek veya PRD’nizi yazmakla ilgili yardıma ihtiyacınız varsa, bize ulaşabilirsiniz.