Hibridin Çöküşü vs Native Mobil Uygulama Geliştirme Maliyetleri

Mobil uygulama geliştirme maliyetini etkileyen bazı faktörler şunlardır:

  • Proje kapsamı, platformlar ve cihazlar, backend hizmetleri ve teknolojileri
  • Mobil uygulama geliştirme firmasının türü
  • Pazarlama maliyetleri ve geliştirme harici masraflar

Küçük – büyük her şirket için maliyet, geliştirme hizmeti ararken ve geliştirme yaklaşımının belirlenmesi sürecinde önemli bir rol oynar. Hibrit geliştirme yaklaşımını mı yoksa native uygulama geliştirmeyi mi seçmelisiniz? İş ve genel hedeflerinize bağlı olarak, bu karar mobil stratejinizin başarısını sağlayabilir veya ket vurabilir.

Bu makalede, hibrit ve native mobil uygulama geliştirme maliyetlerini karşılaştıracağız. Hibrit mobil uygulama geliştirme gerçekten daha mı az masraflıdır? Dezavantajları nelerdir? Bu makalenin sonunda, hangi yaklaşım ile yola devam etmeniz gerektiğini daha rahat seçebileceksiniz.

Mobil uygulama geliştirme için sabit bir fiyat olduğu söylenemez. Bununla birlikte, hibrit mobil uygulama geliştirmenin native mobil uygulama geliştirmeden daha ucuz olduğu konusunda yaygın bir yanılgı bulunmaktadır. Bu durum her zaman böyle değildir. Hibrit mobil uygulamalar, proje masraflarını ciddi şekilde etkiler.

Sizin için iki mobil uygulama geliştirme yaklaşımını ve bunların maliyetini etkileyen faktörleri listeledik:

Native Mobil Uygulama Geliştirme

Native mobil uygulamalar belirli platformlar içindir ve platformun kabul ettiği dillerde üretilmiştir.  Örneğin iOS mobil uygulamaları için Swift ve Objective-C ve native Android mobil uygulamaları için de Java kullanılır. Native mobil uygulamalar en iyi performansa sahip mobil uygulamalardır ve kullanıcılar hızları ve duyarlılıklarından ötürü, web uygulamaları veya hibrit uygulamaları değil de native uygulamaları tercih ettiğinden dolayı en çok kullanılanlardır aynı zamanda. Bu tür mobil uygulamalar etkileşimi daha fazla mümkün kılar, sezgiseldir ve daha iyi bir kullanıcı deneyimi sunar.

Native mobil uygulama geliştirme, mobil uygulamanızı iki platform için aynı kod tabanını kullanmak yerine her bir platform için (iOS ve Android) ayrı programladığınızdan dolayı daha pahalı bir seçenektir.

İki mobil uygulama için iki kod tabanı sağlamak, iki mobil uygulama için tek kod tabanı kullanmaktan daha kolaydır. Native mobil uygulama geliştirmede, Xamarin veya Cordova gibi bir platformlar arası araçlara dayandırmadığınızdan dolayı hataların oluşması daha az olasıdır.

Hibrit Mobil Uygulamalar

Hibrit mobil uygulama geliştirme ile, native mobil uygulama özelliklerini birleştirebilmesi hariç HTML5’in yaptığı her şey yapılabilir. Bu sarmalayıcı, native özelliklere erişmek için platformlar arasında bir köprü görevi görür. Bir hibrit mobil uygulama iki bölümden oluşur. İlki, HTML, CSS ve Javascript gibi diller kullanılarak oluşturulan backend kodudur. İkincisi, indirilebilir olan ve WebView’u kullanarak kodu yükleyen yerel kabuktur.

Tüm platformlar için yalnızca bir mobil uygulama geliştirmek hızlı olduğu ve çabuk piyasaya sürülmesine olanak tanıdığı için hibrit mobil uygulamalar daha avantajlıdır. Hibrit uygulama geliştirme native geliştirmeden daha hızlı olsa da, mobil uygulamanızı native bir mobil uygulamayla yapabileceğiniz şekilde özelleştiremeyeceğiniz için büyük bir dezavantaja sahiptir. Hibrit mobil uygulamanızda ne kadar fazla kişiselleştirme yaparsanız o kadar pahalı olur ve bu nedenle bütün olarak düşünüldüğünde native bir mobil uygulama daha düşük maliyetli olur.

Hibrit mobil uygulamalar cihaz donanımlarına erişimi bir köprü aracılığıyla yapabildiğinden ve spesifik bir işletim sistemi için tasarlanmadığından dolayı yavaşlayarak kullanıcıların sinirlerinin bozulmasına sebep olabilir.

Hibrit Mobil Uygulama Geliştirmesi Gerçekten Daha mı Az Masraflı?

Hibrit ve native mobil uygulama geliştirme tartışmasız aynı derecede çaba gerektirir. Hibrit mobil uygulama geliştirme ile hataları çözmeye çalışırken daha da zorlaştıran hem native sistemlerden hem de hibrit sistemlerden kaynaklanan sorunlarla mücadele etmek zorunda kalırsınız.

Mobil Geliştirici Ronak Shastri, hibrit aracın üçüncü parti geliştiricisinin yeni işletim sistemi özelliklerini köprü haline getirmesini beklemenin dezavantajını şöyle anlatıyor: “Hibrit mobil uygulama geliştirmesinde, platformlar arası geliştirmeler söz konusu olduğunda Xamarin veya Cordova gibi bir araçlara bağımlıyız. UI kitinde her yeni özellik yayımlandığında, aracın desteklemesi için beklememiz gerekir. Hibrit bir mobil uygulama geliştirdiğinizde, kontrol edemediğiniz ve hata oluşma ihtimalini artırabilecek ilave bir katman vardır.”

Belirli bir işletim sistemi için piyasaya sürülen en son özelliklerle çalışırken geliştirme sürecini uzattığı gibi geliştirme maliyetini olumsuz yönde de etkileyebileceği için hataların hibrit mobil uygulama geliştirmesinde büyük bir endişe kaynağı olduğunu söylüyor.

Şirket İçi Web Geliştiricileriyle Hibrit’i Destekleyebilir misiniz?

Pek çok kişi, hibrit mobil uygulamaların kendi bünyesindeki web geliştiricileriyle şirket içinde desteklenebileceğini düşünüyor. Ancak, gerçek şu ki, bu web geliştiricileri ek olarak native iOS ve Android işlevlerini de anlamalıdır. Bu, onu desteklemek için iki farklı beceri setine ihtiyaç duyacak daha karmaşık bir mobil uygulama geliştirmeniz gerektiği anlamına gelir. Bu uzmanlığa sahip geliştiriciler bulmak zordur ve çok daha pahalıya mal olurlar. Bu, REACT Native için de geçerlidir. REACT Native’i yalnızca web geliştiricileriyle destekleyemezsiniz.

Hybrid geliştirmeyi şirket içinde yapmak her zaman daha ucuz bir seçenek değildir. Mobil uygulamanız için uzmanlığa sahip geliştiriciler ekibi oluşturmanıza yardımcı olacak bir native mobil uygulama geliştirme ortağı bulmanızı öneririz.

Kullanıcı Deneyimi Düşüşe Geçer

Kullanıcıların çoğu, ilk başta beğenmediyse sonrasında bir veya iki kez bir mobil uygulamayı yeniden açmayı düşünür. Bu nedenle, ilk kullanımdan sonra silinmelerden kaçmak için mobil uygulamanızın tutarlı bir şekilde çalışmasını sağlamak önemlidir.

Native mobil uygulamalar saha performansıyla bu savaşı kazanırlar. Native bir mobil uygulama, doğası gereği daha hızlı ve daha güvenilirdir. Her zaman gösterilmeye hazır yapıya, içeriğe ve görsel öğelere sahiptir. Aynı zamanda daha sorunsuz bir deneyim sunar.

Ayrıca, hibrit mobil uygulamalarda, ürününüzün görünümü, kullandıkları yazılımın sürümüne ve mobil uygulamanızı çalıştıran cihazın türüne bağlı olarak kullanıcıdan kullanıcıya değişebilir. Yani, mobil uygulamanız her zaman istediğiniz gibi görünmeyebilir ve bu da kullanıcı deneyimlerinde probleme sebep olur.

Mobil uygulama geliştirme söz konusu maliyetse, en nihayetinde yaptığınız harcamaların karşılığını alırsınız.

Native bir mobil uygulamada başlangıç maliyeti daha yüksek olsa da, uzun vadede çok fazla zaman ve para tasarrufu sağlarsınız. Daha iyi performans ve cihaz özelliklerinden yararlanarak kullanıcılarınıza daha kişisel bir deneyim sunabilirsiniz. Native mobil uygulama avantajlarının birleşimi, daha yüksek dönüşüm oranları sağlayacak ve sonuçta müşteri sadakatini artıracaktır.