React Native mi Ionic Framework mu ?

Yaygın bir bilgi, mobil uygulamaların dünyayı fethettiği, eski ve yavaş websitelerini geride bıraktığı doğrudur. Birçok girişimci hem iOS hem Android cihazlar için uygun mobil uygulamaları tercih etmektedir. Native tabanlı mobil uygulamaların hız ve cevap verebilirlik bakımından daha avantajlı olduğu doğrudur. Fakat mobil dünyada daha hızlı çözümler ve daha iyi performanslı mobil uygulamalar React Native mi Ionic Framework mu cevabını arıyoruz.

Native uygulamaların performansına cevap verebilmek ve bir web uygulaması geliştirmenin kolaylığına sahip olmak için hibrit çözümler geliştirildi. Eskiden, bir websitesi ve mobil uygulama geliştirmek için kullanılan ana diller Javascript, HTML5 veya CSS’di. Eski websiteleri ve native uygulamalar arasındaki boşluğu dolduracak hibrit mobil uygulama altyapısının geliştirilmesi zorunluydu. 

Bugünkü makalede, mobil uygulama dünyasında başı çeken 2 hibrit mobil uygulama altyapısını karşılaştırmak istiyoruz. Birincisi Facebook tarafından iOS altyapısını desteklemek için geliştirilen (Tepkisel) React Native. Geçtiğimiz Android destek güncellemesi ile her iki platformun mobil arayüz (UIs) kütüphane erişimini mümkün kıldı. Facebook iOS ve Android versiyonlarını geliştirirken, her ikisi de aynı ekip tarafından geliştirilmişti.

İkinci bahsedeceğimiz Ionic Framework açık kaynak bir altyapıdır. Geliştireceğiniz herşey lisanssız erişime sahip ve sıfır maliyetlidir. Ionic aynı zamanda tam istikrar sunmakta olup birgün sistem çöker mi endişesini ortadan kaldırmaktadır.

React Native aynı zamanda açık kaynak bir altyapı olup geliştiricilerin Windows veya tvOS gibi diğer platformlar ile ileride entegre olarak çalışabilmesini desteklemektedir. React Native’in bloklar halinde tekrar tekrar kullanılabilen bileşenleri de ek bir avantaj sağlamaktadır. iOS ve Android’de kullanılan bileşenlerin denkliği sayesinde aynı deneyime ve görünüme sahip olacaksınız.  

React Native’deki bileşen tabanlı yapıya sahip olmak Native tabanlı bir mobil uygulama ile aynı görünüm ve işleve sahip olmak ile eşdeğer olup daha çevik olmanızı sağlar. Diğer taraftan ise, Ionic altyapı Android, iOS ve Windows mobil uygulama geliştime için bir araç olarak hizmet vermektedir. Ionic’in tercih edilmesi durumunda Javascript kodunu bilmek faydalı olacaktır, böylece bir kodun kullanılması ile farklı platformlarda mobil uygulamalar geliştirebilirsiniz.

React Native UI bileşenleri varolan bir mobil uygulama koduna tekrar düzenlemelere gerek kalmadan entegre edilebilir. Girişimciler için oldukça faydalı bir özellik olup zaman ve para kazancı sağlar.

Kullanıcı arayüzüne odaklanmış olmak, React Native’in altyapıdan daha çok JavaScript kütüphanesi gibi davranması anlamına gelmektedir. Oldukça yüksek cevap verme kabiliyeti ve akışkan çözümler sunarak daha hızlı yükleme zamanları ve asenkron JavaScript yapısı ile daha rahat bir hissiyat sağlar. 

Ionic Framework, Angular tabanlı olup Angular’ın piyasadaki en iyi altyapı olmasından ötürü daha düzgün bir yapıya sahiptir. Angular altyapısı ile program geliştirenlere piyasada oldukça rağbet olması birçok kişiyi öğrenmeye teşvik etmektedir. Eğer Angular ile nasıl kodlama yapılacağını bilmiyor iseniz, Ionic Framework iyi bir başlangıç olacaktır.

React Native, Websitesi Front End (ön yüz) geliştiricilerinin saatlerce eğitim almaya gerek kalmaksızın mobil uygulama geliştirici olmasını sağlayacak hızlı bir diğer alternatif çözüm olacaktır. JavaScript, bazı native UI elementlerini, platform API’lerini ve bazı platform bağımlı spesifik tasarım şablonlarını bilmek yeterli olacaktır. React Native’in kütüphanesi Flexbox CSS stilini içermektedir. React her ne kadar yeni bir altyapı olsada, hızlı gelişimi denemeye değer kılmaktadır.

Ionic ile ilgili bir diğer iyi haber ise her daim yardıma hazır geniş bir ağının bulunmasıdır. Ionic Framework kurucuları sosyal medya hesapları üzerinden mobil uygulama geliştiricilere yardımcı olmaktadır. Native uygulama geliştirme; yetersizlik, düşük üretkenlik ve uzun geliştirme süreleri ile ünlüdür. Eski altyapılara benzemeksizin React Native hibrit mobil uygulama geliştirmeye hız ve tutarlılık getirerek en iyi çözümleri sunmaktadır. Hibrit mobil uygulamalar dikkatle incelendiğinde tamamı ile iyi olmadıkları görülmektedir. Ionic ise oyun değiştirici olarak yerini almaktadır. CSS ve JavaScript’in kullanılabilirliği ile daha üstün UI bileşenleri, birçok farklı dil desteği, daha canlı renkler, göz alıcı bir ön yüz gibi daha fazla kişiselleştirme yeteneğine sahip olabilirsiniz.

React Native’in 3.parti eklenti uyumluluğu ile WebView’e bağlı kalmanıza gerek kalmamaktadır. Bir diğer tarafta ise, Ionic’in en büyük avantajı Cordova eklentileridir. Bu eklentiler sayesinde, uygulamanın genel performansını iyileştiren, işletim sisteminin yer bildirimi, batarya gibi birçok farklı özelliğine erişim sağlayabilirsiniz.

React Native mi Ionic Framework mu  ile başlamak daha kolay olup özellikle her iki altyapıda geçerli olan JavaScript avantajlarına sahip olmak oldukça önemlidir. Bazı programcılar React bazıları Ionic tercih etmektedir. Biz her iki altyapıyı da desteklemekte olup, programcılarımız çok farklı sayıdaki avantajları ve kararlılığı dolayısı ile Ionic Framework altyapısını tercih etmektedir.