Mobil Uygulama Bütçelendirmesindeki 5 Ana Problem
Mobil uygulama bütçelemesi, pek çok şirketin yeterliliğe sahip olmadığı bir konudur. Cep telefonunun önemine ve önemini fark eden organizasyonların sayısına rağmen, tamamen işlevsel ve kullanıma hazır bir mobil uygulama geliştirmenin ne kadar az olduğu şaşırtıcı bir durum. Bu bilgi açığının sebebi, pek çok kişinin- genellikle büyük kısmın – yararlı bir ürün oluşturmak için ihtiyaç duydukları zaman, kaynaklar ve bütçeyi hafife almasıdır. Deneyimlerimize göre, insanların yaptığı en büyük mobil uygulama bütçeleme hataları şunlardır:
- Backend geliştirme/altyapı ihtiyaçlarını göz ardı etme
- Mobil uygulamalar ve web siteleri arasındaki büyük farkları yanlış anlama
- Teslimatta ve devamında başarı için gerekli olan bölümler arası katılımı göz önünde bulundurmama
- Müşterilere ürünü tanıtmak ve eğitmek için yeterli pazarlama bütçesi ayırmama
- İlk lansmandan sonra müşteri taleplerini karşılayacak güncellemelerin planlarını yapmama
Mobil uygulamaların maliyeti duruma göre farklılık göstermektedir. Kapsam, karmaşıklık, özellik gereksinimleri ve projenin maliyetini belirleyen ortak olmayı seçeceğiniz firma gibi etmenler arasında değişmektedir. Yukarıda listelenen hataların her birini ve bir mobil uygulama bütçeleme planı oluştururken neden bu alanların dahil edilmesi gerektiğini anlatacağız. Bu yazının sonunda, pazarlanabilir bir mobil uygulama oluşturmak için harcanan zaman, çaba ve maliyet hakkında daha bütünsel bir anlayışa sahip olacaksınız.
Backend Geliştirme ve Hizmet Entegrasyonunu Yok Sayma
Belki de insanların yaptığı en büyük mobil uygulama bütçeleme hatası, yalnızca kullanıcıların cihazlarında etkileşime girdiği ekranlardan oluşan bağımsız bir ürün olduğunu varsaymaktır. Gerçek şu ki, uygulamanın kullanıcı ara yüzü, mobil uygulamanın çalışmasına izin veren makinenin çok küçük bir parçasıdır.
Çeşitli hareketli parçalar vardır: İçerik Yönetim Sistemi (CMS); iş mantığını işleyen backend altyapı API’leri (bulut tabanlı); ve üçüncü taraf entegrasyonları (bildirimler ile kullanıcı katılımı, veri yakalama için analitik, Facebook girişi, sohbet vb.). Bunlara sırasıyla bakalım:
- CMS:CMS, mobil cihazlar için yapılandırma ve içerik hizmetleri sağlar. Aklınıza WordPress gelmesin. Mobil olarak bakın, böylece en iyi mobil deneyimi yaratabilirsiniz. API uç nokta değişikliği veya backend bakımı nedeniyle bir uygulamayı yeniden yayınlamak zorunda değilsiniz. Mobil CMS, mobil uygulamanın bir parçası olarak düşünülmelidir: ayarlardan, menü detaylarından, görüntülerden ve metin içeriğinden mobil uygulamaya kadar her şeyi sağlar.
- Backend Altyapısı: Mobil uygulamanızın, cihaz üzerinde yapılamayan işlemleri gerçekleştirebilmesi için kimlik doğrulaması, rezervasyon randevuları gibi işletme entegrasyonları veya durum, iş süreçleri, bildirimler, mesajlar ve daha fazlası hakkında güncelleme talep etme gibi işlemlerle ilgilenmesi için bir sunucu ile iletişim kurması gerekir. Bunları temel hizmetler olarak görmüş olsanız da, bunları mobil bağlamda düşünmelisiniz. Müşterileriniz cevap beklemek istemezler Son derece duyarlı olan mobil cihazlara özgü hizmetler, bugünün dünyasında tek gerçek çözümdür. Clearbridge Mobile’dan Roberto Galeano, backend altyapısını “kritik bir mobil uygulama geliştirme parçası” olarak nitelendiriyor çünkü önemli olan orası. Bir uygulama, doğru verileri vaktinde değiştiremiyorsa açıkçası bir değeri yoktur.
- Üçüncü Parti Entegrasyonları: Her şeyi sıfırdan oluşturmak istemezsiniz, bu yüzden ana problemler için en iyi çözümleri sunan üçüncü partileri araştırın. Anında bildirimler, Analytics, Yetkilendirme ve Kimlik Doğrulama, göz önünde bulundurulması gereken birkaç öğedir.
Bir çoğu, bir mobil uygulama bütçesi belirlerken yalnızca frontenddekileri göz önünde bulundurma hatasını yapar. Bununla, genellikle backend altyapısı ve görünmeyen entegrasyonlar içinde yer alan en büyük maliyet etmenlerini görmezden gelmiş oluyorlar.
Bunu herkesin favori mobil uygulamasını kullanarak görelim: Uber. Her şeyden önce Uber aslında iki farklı uygulamaya sahiptir. Birincisi, kullanıcıların, servisi sipariş etmelerini, hesaplarını yönetmelerini vb. sağlayan gördükleri kısımdır. İkincisi ise sürücülerin kullandığı mobil uygulamadır. Yalnızca tek bir mobil uygulama olsaydı mobil uygulamanın çalışması için gereken backend altyapısı ve entegrasyonun miktarı birçok kişiyi şaşırtırdı. Konum ve harita bileşenleri; ödeme/işlem sistemi; talebe dayalı dinamik fiyatlandırma modeli; ve çok daha fazlası kullanılmaktadır.
Sadece Uber’in parçalarına bir göz atalım (Bu, ara katman yazılımı veya frontend bileşenleri dahil değil, yalnızca 2’nin 1. kısmıdır). Bu tip bir altyapı gerektiren mobil uygulamaların oluşturulması ve ölçeklendirilmesi pahalıdır: Uber’in başlangıçtaki sermayesi 1.5 milyon dolardı ve sonraki süreçte daha fazlası eklenmiştir.
Uber karmaşık bir örnek olsa da, bir mobil uygulama bütçeleme planı oluştururken pek çok kişinin göz önünde bulundurmadığı bir mobil uygulamanın çalışması için gerekli olan birçok özelliğe örnek oluşturmaktadır.
Web Sitelerin ve Mobil Uygulamaların Farklı Olmadığını Düşünmek
Yalnızca mobil uygulamalar backend altyapısını gerektirmez, aynı zamanda mobil uygulamanın çalışması için bu farklı bileşenlerin hepsinin de entegre edilmesi ve birlikte çalışması gerekir. Hareketli parçaların (frontend, CMS, üçüncü parti hizmetler, backend) birlikte ve sorunsuzca çalışmasını sağlamak çok zaman ve çaba gerektirir; bir web sitesine oranla çok daha fazlasına ihtiyaç vardır. Proje ne kadar karmaşıksa, o kadar fazla zaman ve çaba gerekir; bu nedenle daha pahalıya mal olacaktır.
Mobil uygulamalar web sitesi değildir. Yüzeyde, bu açıkça görünebilir, ancak mobil uygulamaların arkasındaki teknik karmaşıklığını, hizmetler ve ağlarla nasıl iletişim kurduğunu vurgulamak gerekmektedir. Mobil ekranda sınırlı bir vitrin vardır ve kullanıcı deneyimi çok daha farklıdır. Bilginin daha odaklı olması ve içerik sunumunun daha hızlı olması gerekmektedir. Bu nedenle mobil uygulamalar, daha sık şebeke araması yapar ve bunu destekleyebilecek servislere ihtiyaç vardır.
Her şekilde altyapının yapılandırılması gerekecektir. Mobil cihazlar için tasarlanmamış mevcut servisler yetersizdir. Dahili ve eski sistemler muhtemelen mobil desteği sağlamak için yeniden inşa edilmelidir.
Birçok şirket mevcut hizmetlerin yeterli olduğu tuzağına düşmektedir. Ne yazık ki değiller.
Bölümler Arası Katılımı Göz Ardı Etmek
Mobil uygulama geliştirme için eski bir atasözü olan “Bir çocuğu büyütmek için bir köy gerekir.” lafından daha uygunu olamazdı. Bir mobil uygulamanın çalışması için gereken teknik bileşenlerde çeşitlilik olduğu gibi, uygulamanın başarılı olması için iç ekipmanlar arasında bir uyum sağlanmasına ihtiyaç vardır. Geliştirme, buz dağının sadece görünen kısmı.
Tipik bir tüketiciye yönelik mobil uygulama için, çeşitli işletme işlevlerini dahil etmeniz gerekir: IT, mühendislik, pazarlama, satış ve ilgili tüm paydaşlar. Başarılı ürünler bir iç şampiyona ihtiyaç duyar, ancak bu kişi ekibinizin dahil olması gereken bir üyesi değildir.
IT ve mühendislik, geliştirme, diğer servislerle entegrasyon ve dahili sistemlerde herhangi bir değişikliğin doğru çalışmasını sağlamada kilit rol oynayacaktır. Harici bir mobil uygulama geliştirme ortağı seçmiş olsanız bile, ekibinizde yer alması gereken insanlara ihtiyaç duyacaksınız.
Kullanıcı kazanımını ve büyümesini hızlandırmak ve uygulamanızın yapısına bağlı olan diğer görevler için pazarlama ve satış yapmanız gerekir. Örneğin, para kazanma planınız reklamı temel alıyorsa, reklamları satmanız gerekir. Herhangi bir mobil uygulama içi pazarlama veya promosyon yapmayı planlıyorsanız, pazarlama ekibinizin de dahil olması gerekir.
Ürünün niteliğine, hedeflerine ve özelliklerine, bölümler arası çabalarına ve koordinasyonuna bağlı olarak değişecek olsa da, mobil uygulamanızın başarısı için katılım düzeyi bel kemiği görevi görmektedir.
Pazarlama Bütçesi Eksikliği
Yukarıda kısaca değinilen pazarlama, kullanıcının kazanımı ve büyümesini sağlamada kilit bir rol oynayacaktır. Mobil uygulama pazarında büyük bir rekabet vardır ve diğer tüm ürün veya hizmetlerde olduğu gibi, başarılı olması için mobil uygulamanızın tanıtılması gerekir. Genelde, pazarlama kısmı sadece fikir olarak kalır.
Başarı ölçütlerinizin ne olacağını belirlerken, mobil uygulamanızın pazarlama maliyeti önceden tartışılmalıdır. İlk 6 ayda belirli bir gelir elde etmek ister misiniz? Başarıyı, belirli bir zaman diliminde belirli sayıda mobil uygulama indirmesi veya kullanıcı sayısı ile ölçecek misiniz? Kullanıcı, mobil uygulamayla beklediğiniz düzeyde etkileşim kuracak mı?
Hedefler önemlidir, ancak pazarlama bütçesinin bu hedeflerle orantılı olması gerekir. İlk ayda 15.000 kullanıcıya ulaşmayı planlıyorsanız, ürünün tanıtımını yapmadan bu hedefe ulaşmanız pek mümkün değildir. Net rakamlarla olmasa da, kumda bir çizgi çekmeniz gerekir, böylece kıyaslama yapabilir, değerlendirebilir ve rafine edebilirsiniz.
Kullanıcıların Sık Güncelleme Talebi
Sürekli dağıtım yapma, herhangi bir mobil uygulama için sürdürülebilir başarının önemli bir parçasıdır. Kullanıcılar zorludur ve mobil teknolojinin hızla gelişmesinin de etkisi göz önüne alınırsa kullanıcıları “yükle ve bırak” zihniyetiyle bağlamayı ve memnun etmeyi bekleyemezsiniz.
Daha geniş bir vizyona ve geliştirmeye yönelik sürekli teslimat yaklaşımına sahip olmak, müşteri taleplerini karşılamanızı ve aşmanızı sağlar; Ürününüzü yönlendirin; mobil uygulama performansını izlemek, değerlendirmek ve iyileştirmek rekabetin içinde kalmanızı sağlar.
Bu süregelen bir yaklaşım olduğundan, bütçe planlanırken bu gibi ihtiyaçlar dikkate alınmalıdır. Rakamlar yine başlangıçta kesin olmayabilir, ancak ürün yol haritasıyla daha uzun vadeli bir strateji geliştirmek (aşamalı yaklaşım, yeni özellikler için yayılma planı vb.) size gereken çaba ve kaynaklar hakkında iyi bir fikir verecektir.
Mobil Uygulamanızı Nasıl Bütçelendireceğinizi Bilin
Yukarıda tartışılan beş konu, mobil uygulama bütçelemenizi etkileyecek unsurların tamamıdır. Ancak, genellikle en yüksek maliyete sahip olsalar bile, bütçe teklifleri oluşturulurken genellikle tamamı değerlendirilmez. Bunları dikkate almadıysanız, tamamen işlevsel ve sürdürülebilir bir mobil uygulamayı, projenizin küçük bir kısmını değerlendirmişsiniz demektir.
Bunların hepsinin önceden belirlenmiş maliyetler olmayacağını unutmayın; Ürününüzü genel mobil stratejinize uygun olarak sürdürmenize ve geliştirmenize olanak sağlayacak bir bütçe çerçevesi hazırlıyorsunuz. Bunu yaparak, riskleri azaltabilir, yatırım getirisini daha gerçekçi bir şekilde değerlendirebilir ve ürün olgunlaştıkça uygulamanızı ve mobil stratejinizi optimize etmek ve iyileştirmek için esnek olabilirsiniz.
Mobil uygulama projeniz için ölçütler belirlemenize yardımcı olmak için, Mobil Uygulama Geliştirme Maliyetleri için Kesin bir Kılavuz oluşturduk. Geliştirme projeniz için daha spesifik bir teklif arıyorsanız, bugün bizimle iletişime geçin; size bu konuda yardım edebiliriz.