İOS VS ANDROİD: ÖNCELİK HANGİSİ OLMALI?

Mobil uygulama pazarının gelişmeye başlamasından beri akıllarda olan hangisi öncelikli olmalıdır sorusunun cevabı, bir iPhone ve Android uygulamasını aynı anda geliştirecek kaynaklara sahip değilseniz, düşündüğünüzden biraz daha net olabilir.

Mobil uygulamanızı geliştirmek için gereksinimlerinize ve stratejinize bağlı olarak, belirli bir platform için ilk önce geliştirmek için daha uygun olabilir.

Önce hangi mobil uygulama mağazasına ürün koyacağınıza karar verirken dikkat edilmesi gereken dört unsur şöyle:

Mobil Trafik

Hangi mobil uygulama mağazası için ürün geliştireceğinize karar vermeden önce, hangi cihazların mobil web sitenize en çok trafik getirdiğine bakmak iyi bir fikir olabilir.

iPhone’lardan web sitenize gelen mobil kullanıcıların sayısının, Samsung Galaxy ve HTC Droid’inden daha çok olduğunu görürseniz, Apple App Store’a yönelik mobil uygulama geliştirmeye başlamanız önerilir. iPhone, trafiğiniz azınlıktaysa tercihiniz Android olabilir.

Mobil trafiğinizin istatistikleri net bir karar vermek için fazla başa baş gidiyor gibi duruyorsa, uygulama geliştirmenin nerede yapılacağına karar vermenize yardımcı olabilecek diğer faktörlere bakmalısınız.

Tablet Dostu

Dünya çapında tablet pazarında Android tabletlerin daha çok tercih edildiği görülmektedir. Bununla birlikte, mobil uygulama kullanımı açısından tabletler düşünüldüğünde, iPad pastanın büyük dilimini alır. Bunu söyledikten sonra, stratejiniz ağırlıklı olarak tablet kullanımına odaklanıyorsa, iPad için mobil uygulama geliştirme yapmanız önerilir.

Fiyat

Mobil uygulama stratejiniz, kullanıcıları mobil uygulamayı indirmeye yönlendirerek kazanç sağlamayı amaçlıyorsa, dikkate alınması gereken birkaç nokta vardır.

iOS kullanıcıları mobil uygulama için ve mobil uygulama içi alımlarda ödeme yapmaya daha istekli olurlar. Kullanıcıların mobil uygulamanıza veya mobil uygulama içi ödeme yapmasını beklerseniz öncelikle iOS’a odaklanın.

Uluslararası İş Süreleri raporları, ücretli uygulama indirmeleri açısından, Android geliştiricilerinin, iOS geliştiricilerinin yaptığı 1,00 dolarlık her bir tutar için 0,43 dolar öder. Bunu dilediğiniz şekilde değerlendirip kullanın.

Test

Mobil uygulamanızı başlatmadan önce, düzgün işlevsellik sağlamak için test yapmak gerekir. Her işletim sistemi içindeki farklı yazılımlara, aygıta bağlı olarak farklı kullanılabilirliğe sahiptir.

Android cihazlar, farklı ekran çözünürlüklerine sahiptir. Yazılımı da değişmektedir, bu yüzden kullanıcılarınızın hangi versiyona sahip olmanız gerektiğine bağlı olarak ne tür bir mobil uygulama geliştirmeniz gerektiği değişmektedir. ABD’nin daha güncel sürümleri olan cihazlara sahipken Avrupa ve Asya’nın daha eski sürümlere sahip olma olasılığı daha yüksektir. Odağınız ABD pazarı ise, en güncel işletim sistemi en iyi tercih olabilir.

iOS daha az cihaz vardır ve Apple cihaza dayalı otomatik ekran çözünürlüğü gibi bir çok düzenlemeyi üstleniyor ve bu sayede düzeltmeler açısından endişeye daha az sebep oluyor. Güncellemelerin, Android kullanıcılar ile karşılaştırıldığında, Apple cihazları üzerinden neredeyse anında indirilmesi de olasıdır.

Her işletim sisteminin artıları ve eksileri vardır, ancak ihtiyaçlarınızı ve genel mobil uygulama stratejinize bağlı olarak hangisinin önceliğiniz olacağına karar vermelisiniz.