Mobil Uygulama Türleri ve Kategorileri

Son zamanlarda mobilite, firmaların temeli haline gelmiştir. Artık müşterilerin neredeyse tamamı akıllı telefon kullandıklarından, şirketlerin kendilerine ait uygulamalar geliştirerek, ürünlerini ve firmalarını görünür kılmaları gerekmektedir. Bu nedenledir ki mobil uygulama geliştirme endüstrisi son yıllarda gözle görülür bir artık yaşamıştır. İşletmeniz için bir akıllı telefon uygulamasına yatırım yapmadan önce, hangi mobil uygulamanın ihtiyaçlarınıza uygun olduğuna karar vermeniz gerekir. Temelde bu uygulamalar kullandıkları teknoloji ve işlevsellikleri açısından ikiye ayrılırlar. Her iki kategoriyi de inceleyelim.

Kullandıkları Teknolojiye Göre Uygulamalar

Mobil uygulamalar, onları oluşturmak için kullanılan teknolojiler ve çalışabilecekleri platformlar temelinde sınıflandırılır. Bunlar şunları içerir:

Native(Doğal) Uygulamalar: Spesifik bir işletim sistemi için üretilmiş uygulamalar, native uygulama olarak adlandırılır. Android ve iOS, en popüler işletim sistemleridir. Bunların yanı sıra Windows da geniş bir kitle tarafından kullanılmaktadır. Çoğunluğun ve müşterilerinizin kullandığı işletim sistemini tanımlamak için araştırma yapmak ve üzerinde çalışmak durumundasınız. Çalışmalarınızın ardından iOS veya Android uygulama geliştirme şirketine ulaşabilirsiniz.

Web Uygulamalar(PWA): Web uygulamaları, mobil cihazlarda native uygulama benzeri deneyimler oluşturabilen web sitelerini ifade eder. Bu uygulamalara bilgisayarlar ve cep telefonlarından ulaşım sağlanabilir ve birden fazla işletim sistemine uyumlu olurlar. Kullanıcılar bu uygulamalara, klasik bir web sitesi üzerinden ulaşabilir ve hatta buradan, ana ekranlarına bu uygulamayı, minimum cihaz hafızasını kullanarak indirebilir. Ancak, bunun kötü yanı, bu mobil uygulamalar cihazların tum fonksiyonlarını kullanamazlar.

Hibrid Uygulamalar: Hibrid uygulamalar hem native uygulamaların hem de web uygulamalarının kombinlenmesiyle oluşturulur. Native uygulamalar gibi App Store’da yer alabilir ve cihazın tüm özelliklerinden yararlanılabilir. Öte yandan, web uygulamalarının yapısına da benzemektedir çünkü CSS ve HTML gibi kodlarla oluşturulmuşlardır. Tek bir ana koda sahiptirler ve hızlı ve kolay bir şekilde geliştirilebilirler. Fakat hız ve performans alanından yoksunlardır.

Özelliklerine Göre Uygulamalar

Mobil uygulamaları sınıflandırmanın diğer bir yolu, işlevselliklerine ve hizmet ettikleri amaca dayanmaktadır. Bunlar şunları içerir:

İş/Firma Uygulamaları: Alıcılar, web sitelerini aynı şekilde ziyaret etmekten ziyade, cep telefonları üzerinden işlem yapmayı tercih ettikleri için, iş uygulamalarının rolü giderek artmaktadır. Benzer şekilde, kurumsal mobilite çözümleri de, işgücünü güçlendirirken ve iş verimliliğini de bu günlerde hız kazandırmaktadır.

Oyun Uygulamaları: App Store’un önemli bir kısmını, yenilikçi bir sistem yaratan oyun uygulamaları oluşturmaktadır. Augmented Reality(arttırılmış gerçeklik) ve Virtual Reality(sanal gerçeklik) gibi ileri teknolojiler, bu uygulamaları zenginleştirmek ve zorlayıcı oyun deneyimleri sunmak için kullanılmaktadır.
Öğretici Uygulamalar: İsimden de anlayabileceğimiz üzere, bu mobil uygulamalar öğrenciler ve öğretiler için, öğretici içerikli uygulamalardır. Bu uygulamaların çeşitliliği oldukça fazladır. Küçük çocukların temel öğretilerinden, endüstriyel işgücünü eğitmek için olan öğretilere kadar çeşitlilik göstermektedir.

Eğlence Uygulamaları: Eğlence mobil uygulamaları oyun uygulamalarının dışında da çeşitlilik göstermektedir. Bu uygulamalar, canlı sohbet yapmak, canlı yayın yapmak, müzik dinlemek, çevrimiçi video izlemek gibi alanlarda kullanılmaktadır.

Yaşam Uygulamaları: Bu mobil uygulamalar kullanıcının yaşam tarzını şekillendirmeye yarayan amaçlar güden uygulamalardır. En çok bilinenleri kilo kaybı, fitness takibi, sanal styling ve sosyal medya uygulamalarıdır.

Yardımcı Uygulamalar: Yardımcı mobil uygulamalar, kullanışlı özellikler sunarak belirli kullanıcı gereksinimlerini karşılamak için geliştirilmiştir. Doküman taramaları, sağlık monitörleri, taksi çağırma uygulamaları bu uygulamalar içinde en sık kullanılanlardandır.

Sonuç

Mobil uygulamaların çeşitliliği, firmanıza en uygun uygulama çeşidini bulmanızı zorlaştırabilir. Profesyonel bir mobil uygulama geliştirme şirketiyle ortaklık sağlamak, ihtiyacınız olan mobilite çeşidi konusunda size yardımcı olacaktır. Mobil Uygulama Merkezi-MobilM, farklı ihtiyaçlara yönelik farklı mobil uygulamalar geliştirmede uzmanlaşmış lider bir mobil uygulama geliştirme firmasıdır. İşletmeniz için kapsamlı mobil uygulama çözümlerinden yararlanmak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.