İlk Mobil Uygulamanızı Oluşturun

Bu sabah bir mobil uygulama oluşturma fikri ile uyandınız. Bu uygulamanın popüler bir mobil uygulama olacağına yönelik kanaatiniz yüksek ama mobil uygulamanızı nasıl oluşturacağınız ile ilgili bir fikir sahibi değilsiniz. Korkmayın!

Bu yazı sizlere, basit bir şekilde, bir mabil uygulama nasıl oluşturulur, ilk mobil uygulamanızı oluştururken ihtiyaç duyacağınız kaynaklar, mobil uygulamanızı test etme  ve yayınlama, mobil uygulamanızın reklamanı yapma konularında yol gösterici  olacaktır.

Adım 1: Amacınızı Belirleyin

Büyük bir fikre sahip olmak, tüm yeni projelere başlamada çıkış noktasıdır. Mobil uygulamanız için detaylara girmeden önce uygulamanızın amaç ve misyonunu belirlemeniz gerekmektedir. Fikir aşamasında olan mobil uygulamanız somut ne tür sorunları çözecek? İnsanların günlük hayatının hangi alanını daha basitleştirecek? neler yapacak?

Mobil uygulamanız için bir amaç ve hedef tanımlamak uygulamanızın geliştirilmesini hızlandıracaktır.

İlk Mobil Uygulamanızı Oluşturun

Adım 2: Mobil Uygulamanızı Tasarlayın

Mobil uygulamanızın genel görünüşünü, menü dizilişlerini  basitce bir kağıt yada bilgisayar ortamında çizerek  bundan sonraki adımlarda bir haritaya, şablona sahip olursunuz. Mobil uygulama için tasarlanmış bir şablon sonraki evrelerde  sizlere rehber  olacaktır. Mobil uygulama  merkezi, mobil uygulama geliştirme platformu tarzında, sizlere basitçe mobil uygulama geliştirme  imkanı tanıyan sistemler,  standart  arayüz ve menüleri ile işinizi daha da kolaylaştıracaktır. Yapmanız gereken çizimini yaptığınız mobil uygulama tasarımına en yakın şablon ve menüyü seçmek ve uygulamanızı geliştirmeye başlamaktır.

Adım 3: Mobil Uygulama İçin Araştırma Yapın

Mobil uyglamanızı geliştirmeden önce aşagıdaki 5  konuyu  internetten araştırıp, detaylı bilgi sahibi olunuz;

Geliştirmeyi düşündüğünğüz mobil uygulama ile aynı işleve sahip başka uygulamalar var mı?

Mobil uygulama geliştirmeyi düşündüğünüz platformların içeriğinize uygun teknik altyapıya sahip mi?

Mobil uygulamanızın tasarımı için ilham verecek daha fazla uygulamaya göz attınız mı?

Platformlar mobil uygulamanızın reklamını yapıyormu, uygulama içerisinde reklamlarınızı yayınlamaya müsade ediyor mu?

Gerekli teknik desteği 7/24 canlı destek veya telefon ile alabiliyor musunuz?

Mobil uygulamanızı geliştirmeden önce, yukarıdaki sorulara cevap veren bir sistemi tercih etmeniz uygulamanızın devamlılığı için önemlidir. Belirli bir kullanıcı sayısına ulaşan mobil uygulamalar sistemden kaynaklı sorunlar nedeniyle zamanla kullanıcı kaybına uğrayabilir, geliştiricileri için zaman kaybından öteye gitmeyen bir uğraşa dönüşürler.

Bugün android ve iOS marketlerde milyonlarca uygulama mevcuttur, bu yüzden önceden yapılmamış bir uygulama yapmak neredeyse imkansızdır. Bu durum sizin yeni bir uygulama geliştirmenize, yeni fikirleri hayata geliştirmenize negatif etki yaratmamalıdır. Tam tersine milyonlarca uygulama içerisinde, geliştirmeyi düşündüğünüz mobil uygulmaya benzer uygulamaları inceleyerek, yapılan hataları, eksikleri görmek ve  daha gelişmiş, kişilerin beklentilerini karşılayan uygulamalar geliştirmek mümkündür.

Mobil uygulama geliştirmeye başlamadan önce veya tasarım aşamasında olan bir fikri kişilerin begenisine sunabileceginiz Dribbble  sitesi uygulamanız için iyi bir test alanı olabilir. Dribbble, tasarımcıların ne üzerinde çalıştıklarını paylaşmasını sağlayan ve çalıştıkları tasarımlar üzerinde diğer tasarımcılar tarafından fikir paylaşımına olanak sağlayan bir web sitesidir. Dribbble hakkında daha detaylı bilgi için Dribbble nedir? ne işe yarar? nasıl kullanılır?  konulu makaleye göz atabilirsiniz.

Firkir ve araştırma aşamasında olan mobil uygulamanız için karar vermeniz gereken bir diğer husus uygulamanızın ücretli mi ücretsiz mi, uygulama içi satın alma veya reklam destegi olup olmadığıdır. Geliştirmeyi düşündüğünüz mobil uygulamayı ücretli indirme, ücretsiz indirme ve uygulama içi reklam şeklinde dağıtımını uygulama marketlerinde yapabilirsiniz. Buna karar verecek olan geliştiricinin kendisidir. Benzer uygulamalar, uygulamanın içeriği ile bağlantılı bir şekilde geliştiriciler mobil uygulamalarının dağıtım  ve mobil uygulama ile para kazanma yöntemlerini belirleyebilirler.

 

Adım 4: MobilM ile Uygulamanızı Oluşturmaya Başlayın

Mobil uygulamanızın amacını, tasarımını ve araştırmasını yaptıktan sonra Mobil Uygulama Merkezi uygulama geliştirme platformuna kayıt olup ilk uygulamanızı yapmaya başlayabilirsiniz. Panelde ilk olarak uygulama için gerekli olan şablona ve menü dizilimini, daha sonra uygulama ve içerik renklerini belirleyiniz. Mobil uygulama şablon, menü, renk ayarlarını tamamladıktan sonra uygulama içerisinde olmasını tasarladığınız özellikleri aktif etmeye başlayabilirsiniz. Tüm  özellikler sadece birkaç adımda aktif hale gelebilen, basit ve mobil uygulama geliştirmek için kod bilgisi gerektirmeyen bileşenlerden oluşmaktadır.

Adım 5: Mobil Uygulama API Bağlantılarını Yapın

Mobil uygulamanın bazı özellikleri için gereken api entegrasyonunu gerçekleştirmek, gerekli izinleri sağlamak gerekir. Örnegin mobil uygulamanız ile e-ticat yapmayı düşünüyorsanız, sanal mağaza oluşturma fikriniz varsa öncelikle bir ödeme sistemine ihtiyaç duymaktasınız. Mobil uygulama merkezi uygulama geliştirme sistemi, paypal, stripe, kapıda kredi kartı ile ödeme gibi ödeme seçenekleri  online ticaret yapacak geliştiricilere sunmaktadır. Paypal ve Stripe gibi online ödeme sistemlerini uygulamanıza entegre etmek için, bu ödeme sistemlerine kayıt yaptırıp gerekli API anahtarlarını edinmeniz gerekmektedir. Bunun gibi mobil uygulama içerisinde üyelik sisteminde Facebook ile üyelik sistemini aktif etmek için de Facebook Developer API lerine ihtiyacınız olacaktır.

Adım 6: Mobil Uygulamanızı Test Edin

Gerekli API entegrasyonu sonrası oluşturduğunuz mobil uygulamanızı test etmek için, Mobil Uygulama Merkezi Test Aracını kullanabilirsiniz. Test uygulamasını cihazınıza indirip  sisteme giriş yaptığınız mail ve şifre ile mobil uygulamanızı test edebilirsiniz. Panelde yaptığınız her değişikliğin test aracında atif olabilmesi için test uygulaması ana ekranına dönüp, ana ekranda üzerinde çalıştığınız mobil uygulamaya tekrardan giriş yapmanız gerekir.

İlk Mobil Uygulamanızı Oluşturun

 

Makalenin ikinci bölümünde mobil uygulamanızı özelleştirme, reklam ekleme, yeniden test ve gözden geçirme, yayına hazırlama aşamalarında yapmanız gerekenler konu edilecektir. Makalenin ikinci bölümüne buradan ulaşabilirsiniz.

 

mobil uygulama yapmak