ilk mobil uygulamanızı yapmak ve kurmak oldukça zorlayıcı olabilir. İlgili prosese ait genel bir bilgilendirme verebilmek amacı ile 12 adımlık giriş niteliğinde bir kılavuz hazırladım. Bu makale 2.kısıma air olup 7-12 aralığındaki adımları anlatmaktadır. 1-6 aralığındaki adımları anlatan kılavuz 1.bölümü (İlk Mobil Uygulamanızı Oluşturun) okuduğunuzdan emin olun.
Özetleyecek olursak; bir fikriniz var, kağıt üzerinde çizimlerini(sketch) hazırladınız ve test edilebilir prototipini (wireframe) yarattınız. İşin çoğunluğu tamamlanmış olarak hissedilse de, gerçek şu ki tüm süreç yeni başlıyor. Tüm bu adımları atmak ve hızlı bir şekilde bir mobil uygulama sahibi olmak için Mobil Uygulama Merkezi MobilM çoklu mobil uygulama geliştirme platformu gibi kendin yap (DIY) sitelerine yönelmek hem zaman hem de maliyet olarak önemlidir.
Adım 7: Uygulamanızın arkaplan desteğini kurun
Uygulamanız şunan için açıkca tanımlandı sayılır, sıra geldi sisteminizin arkaplan (backend) çalışmalarına. Uygulama geliştiriciniz sunucuları, veritabanını, API leri ve depolama çözümlerini kurmak zorunda kalacaktır.
Bu aşamada yapılması gereken bir başka önemli iş ise uygulama geliştirici hesaplarına başvurmak olacaktır. Platforma bağlı olarak hesaplarınızın onaylanması birkaç gün alabilir. Dolayısı ile son dakikaya bırakılmamalıdır. Google Play Geliştirici hesabı için 25 dolar 1 defaya mahsuz, Apple Geliştirici hesabı için senelik 100 dolar ödeme yaparsınız.
Adım 8: Uygulama Skin(Kaplama) lerini tasarlayın
“Skins” tasarımcılar ve uygulama geliştiriciler tarafından uygulama için gerekli her bir bağımsız ekrana verilen addır. Tasarımcınızın işi daha önce akış şemasında yer alan ekranların (wireframe) yüksek çözünürlüklü versiyonlarını hayata geçirmektir.
Bu aşamada prototip test edicilerinizden gelen her bir yorumu değerlendirmek oldukça önemlidir. ( adım 6 a bakınız) hedef kullanıcının sonuç olarak kullanacağı uygulamayı geliştirmeye çalışıyorsunuz, bu nedenle tüm geribildirimler kusursuz kullanıcı arayüzünü geliştirmeniz için size kılavuzluk edecektir.
Adım 9: Tekrar Test (Evet, tekrar)
Tasarımcınız ekranların (skins) tasarımını bitirdikten sonra, bir tur daha test etmek için hazırsınız. Şu aşamaya kadar yapmış olduklarınız ile işi bitirdiğinizi düşünmeyin. İlk kez olarak uygulamanızın gerçek konseptine sahipsiniz, tüm grafikler eklenmiş, tüm yazılar olması gerektiği gibi. Demek oluyor ki sonunda uygulamanızın gerçekte nasıl görüneceğini ve nasıl hissettireceğini test edebilirsiniz.
Uygulamanızı test etmek için xcode ve android studio araçlarını kullanabilirsiniz.. Bu uygulamalar, uygulama tasarımlarınızı aktarmanızı ve ekranlar arası akışı takip etmenizi sağlayacak linklerinizi eklemenize yardımcı olacaktır.
Adım 10: Gözden geçirme ve Kuruluma devam
Tasarımınıza test sürümü verdikten ve gelecekteki kullanıcılardan geribildirimleri topladıktan sonra bu yeni fikirleri uygulamanızı cilalamanız için kullanmalısınız. Hala tasarımcınıza layout(düzen) değiştirmesini sormanız için fırsatınız var ve uygulama geliştiricinize arkaplanda işleyen bir şeyi değiştirmesini söyleyebilirsiniz.
Adım 11: Her detayı sadeleştirin
Geliştirmeye devam ettikçe, yeni uygulamanızda kararlı bir görünüme / duruşa sahip olmak isteyeceksiniz. Örnek olarak, android de , uygulamanızın fonksiyonelliğini canlı ortamda test etmek için uygulamanızın dosyalarını bir cihaza yüklemek kolaydır. IOS ise farklıdır. TestFlight gibi bir platformu indirerek uygulamanızı test etmeniz gerekecektir.
Adım 12: Yayına alma zamanı
Yeni bir uygulamayı yayına alma zamanı geldiğinde, Uygulama marketleri farklı prosedürlere sahiptirler. Örnek olarak, Android yeni gönderilen uygulamaları hemen gözden geçirmeyecektir. Bir noktada göz ardı edip daha sonra araştıracaklardır ama uygulamanızı Google Play e hemen ekleyebilirsiniz.
IOS bir kez daha bu konuda da farklıdır. Apple uygulamanızın canlı yayına çıkmadan önce gözden geçirilmesi ve kabul edilmesi hakkını muhafaza eder. Bu işlem için belirlenmiş bir zamam aralığı yoktur ama geri dönüş alabilmek için en azından 1 hafta beklemeniz gerekebilir.
Uygulamanız seçmiş olduğunuz uygulama markette listelendikten sonra sıra uygulamanızı pazarlama ve görünürlüğünü arttırmada. Ama bu konu tamamiyle gelecekteki ayrı bir makalenin konusu.
Her iki makalede de toplam 12 adımda oluşan ilk Mobil Uygulamanızı Yapmak hakkında makalemiz içerisinde izlenen yollar ve çözüm arayışları uzun bir zaman dilimine denk gelmektedir. Mobil uygulama oluşturmak ve ilk mobil uygulamanıza sahip olmak için daha basit ve hızlı çözüm sunan, tamamen native mobil uygulamalar geliştirmenize olanak veren platformlar, websiteleri de mevcuttur. Mobil Uygulama Merkezi, ilk mobil uygulamanızı yapmak ve yayınlmak konusunda zengin içeriğe ve deneyimli deknik destek elemanıyla sadece birkaç adımda kullanıcılarına pratik çözümler sunmaktadır. Kendin yap uygulama siteleri içerisinde en zengin içeriğe ve her sektöre hitap eden özelllik yelpazesi ile mobil uygulama yapmak isteyen işletmler ve kişisel kullanıcılar için pratik bir yoldur.
İşletmeler İçin Mobil Uygulama ve E-ticaret Entegrasyonu Günümüzde teknolojinin hızlı gelişimi, işletmelerin müşterilere daha iyi…
Mobil Uygulama Yaptırmak İsteyenler İçin Doğru Adres: İşletmenize Özel Mobil Uygulama Geliştirme Hizmetimiz Günümüzde dijital…
Mobil Uygulamalarla İşletmelerin Veri Toplama ve Analiz Süreçleri Günümüzde teknolojik gelişmeler, işletmelerin veri toplama ve…
Web App Nedir ve Neden Önemlidir? Günümüzde internetin gelişmesiyle birlikte, web uygulamaları (web app) kullanıcılar…
Mobil Uygulama Firması İçin SEO ve ASO Stratejileri Mobil uygulama endüstrisi, son yıllarda hızla büyüyen…
Mobil Uygulama Yapmak İçin İhtiyacınız Olan Ekipmanlar ve Yazılımlar Mobil uygulama geliştirme, günümüzde hızla büyüyen…